Iată o serie de evenimente tragice care s-au petrecut în munți.

Care cea mai mare tragedie montană din istorie

Se împlinesc 44 de ani de la cea mai mare tragedie montană din România. În număr de 23 de persoane, elevi și profesori din Sibiu, au murit în urma producerii unei avalanșe la Lacul Bâlea.

În dimineața zilei de 17 aprilie 1977, avea loc ultima zi din tabăra de schi de la Bâlea Lac petrecută în vacanța de primăvară de elevi de la Școala Germană din Sibiu, astăzi Colegiul Național Brukenhtal.

Citeste si: VIDEO| Cine este Silvia, alpinista care a murit chiar de ziua ei în Munții Bucegi. Trupul său încă nu a putut fi recuperat din cauza condițiilor nefavorabile

În acea zona ninsese foarte mult, iar copiii împreună cu profesorii au ieșit la ski. Această acțiune avea să îi coste viața.

Zăpada a pornit la vale sub greutatea lor, toți fiind înghițiți de avalanșă: 16 copii şi şapte adulţi. Autorităţile comuniste de atunci au încercat să mu;amalizeze cazul.

În memoria celor 23 de victime ale avalanşei, pe o stȃncă, mai sus de Cabana Bȃlea Lac, este o placă cu numele şi vȃrsta celor dispăruţi. În zona înaltă a Munţilor Făgăraş, zăpezile dăinuie pȃnă tȃrziu şi au loc dese avalanşe.

Cum se continuă topul celor mai mari dezastre petrecute pe munte

Everest (8.848 m)

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pe data de 11 mai 1996, opt alpiniști au murit, în încercarea de a atinge vârful. Aceasta a fost una dintre cele mai triste zile din istoria celui mai înalt munte din lume.

K2 (8.611 m)

K2 este considerat ca fiind cel mai periculos munte din lume. Cea mai nefastă zi din istoria muntelui a fost 1 august 2008. 25 de alpiniști au încercat să atingă vârful. În timpul ascensiunii, unul dintre alpiniști a căzut în prăpastie, în zona numită Bottleneck.

Un porter de altitudine a căzut în prăpastie în timp ce încerca să recupereze trupul neînsuflețit. 18 alpiniști au ajuns pe vârf în acea zi. La întoarcere, când aproape că trecuseră de zona în care își pierduseră, deja, viața doi oameni în aceeași zi, o bucată de gheață s-a desprins, a distrus corzile fixe instalate la urcare și a ucis un alpinist. Ceilalți au rămas în așa-numita ”zonă a morții”, la peste 8.000 de metri altitudine.

Câțiva alpiniști au încercat să coboare pe întuneric, fără ajutorul corzilor fixe, în timp ce ceilalți și-au construit un adăpost în zăpadă și au hotărât să aștepte venirea dimineții. Unul dintre alpiniștii care au decis să coboare a căzut în prăpastie în zona Bottleneck. În urma unor căderi de gheață, au murit încă șapte alpiniști și șerpași.

Mont Blanc (4.810 m)

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Pe 24 august 2008, 47 de oameni urcau pe fața nord-vestică a muntelui Mont Blanc du Tacul, când o avalanșă a prins în calea ei 15 persoane. Șapte dintre ei au scăpat, iar opt au fost aruncați în prăpastie.

Manaslu (8.156 m)

Un dezastru a avut loc la data de 10 aprilie 1972, într-o expediție sud coreeană, care încerca escaladarea muntelui pe fața nord-estică 

O avalanșă a lovit tabăra alpiniștilor, instalată la 6.500 m, și a ucis 15 oameni. Printre ei se aflau 10 șerpași, precum și liderul expediției, Kim Ho-sup. Aceasta este considerată ca fiind cea mai mare tragedie din istoria montană a Nepalului.

Citeste si: Trupul neînsuflețit al Silviei, alpinista care s-a stins din viață chiar de ziua ei în Munţii Bucegi, a fost recuperat după mai bine de două săptămâni de încercări


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si