„Coloana Infinitului”, „Sărutul”, „Păsările”, „Masa și Scaunele Tăcerii”  și multe alte opere care le admirăm și în ziua de azi, ne-au ajutat să redescoperim frumusețea sculpturii. Opera lui Constantin Brâncuși a transformat cele mai frumoase concepte în cele mai pure și diverse forme, îndrăgite de întreaga lume.

Sculptorul Constantin Brâncuși a dat naștere acestor opere în cinstea soldaților căzuți pe front, iar odată cu acest eveniment, a creat ,,Povestea Soldatului”, transpusă prin cele trei monumente culturale din Târgu Jiu: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului.

Care este firul narativ al acestora?

Constantin Brâncuși este considerat cel mai mare sculptor român din toate timpurile

Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, în Hobita, Gorj. Brâncuși este considerat drept unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii din toate timpurile. Operele lui sunt și în momentul actual apreciate în întreaga lume.

Inceputurile sale in arta sunt legate de mai multe reprezentari clasice ale formei umane.

Brâncuși a învățat să modeleze lemnul din copilărie, când cioplea mici obiecte de uz caznic. Ani buni a tot fugit de acasă și a încercat să se întrețină singur de la vârsta de 10 ani muncind ca băiat de prăvălie.

Astfel, unul dintre patroni îl susține pentru a urma Școala de meserii, acolo unde învață meșteșugul metalului și al focului. Următorul pas a fost specializarea în sculptura lemnului și apoi în fabricarea de mobilă, la o școală din Viena.

La Școala Națională de Arte Frumoase din București culege medalii și premii cu primele sale lucrări importante. Apoi, fascinat de creațiile lui Rodin și de efervescența artistică din Paris, pleacă pe jos în anul 1904 către capitala Franței, unde avea să cucerească și să schimbe definitiv universul sculpturii. 

Constantin Brâncuși s-a luptat cu ani la rând cu sărăcia, cu obtuzitatea apropiaților săi, cu lipsa de înțelegere și cu dogmele învechite.

Iar cu greu a reușit să se întrețină în primi ani la Paris, chiar dacă o vreme a beneficiat de o bursă modestă din partea statului român.

Operele sale au început să atragă atenția după 1907 când Brâncuși prezintă ”Sărutul”. Prin această sculptură și-a afirmat noua indentitate artistică, stilul inconfundabil și capacitatea creatoare de geniu. Aceasta a fost prima sa creație realizată prin tehnica tăieturii directe, pe care a folosit-o adesea la următoarele lucrări și pe care niciun sculptor înaintea sa nu a reușit să o ducă la rang de artă. Tema sărutului a fost adesea reluată și a culminat cu celebra Poarta Sărutului, aflată în Târgu Jiu, acolo unde poate fi admirată și Coloana Infinitului.

Una dintre cele mai recunoscute sculpturi ale lui Constantin Brâncuși este,, Domnișoara Pogany ”, care înfățișează chipul abstract al unei femei.

Sculptorul român Constantin Brâncuși a avut un mare impact asupra viziunii plastice în sculptura contemporană. El a fost ales și membru postum în cadrul Academiei Române, dând dovadă de un talent desăvârșit. Constantin Brâncuși a fost recunoscut drept sculptor francez, viața lui luând sfârșit la Paris, în data de 16 Martie 1957.

Cele mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brancusi

"La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)

În topul celor mai mai scumpe sculpturi vândute la licitație în 2018 se afla lucrarea "La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)", realizată de Constantin Brâncuși ocupa primul loc.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Potrivit clasamentului realizat Artprice, sculptura de bronz lustruit realizată în 1932 la Paris, s-a vândut cu 71 de milioane de dolari, pe 15 mai, la o licitație organizată de Christies la New Nork. Prețul este de peste trei ori mai mare decât următoarea clasată, o lucrare realizată de Jeff Koons – singurul sculptor contemporan intrat în top 10. Lucrarea de pe poziția a doua a fost Play-Doh și s-a vândut cu 22.812.500 de dolari două zile după lucrarea lui Brâncuși.

Sculptura din bronz lustruit, care o reprezintă pe poeta şi activista anglo-americană Nancy Cunard, realizată în 1932, descrie o femeie cu o coadă de cal, afişată pe un bloc de marmură, scrie Bloomberg.

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Premiile Oscar 2022. Cine sunt marii favoriți la câștigarea Premiilor Academiei

Sculptura „Muza adormită”

Sculptura „Muza adormită” sau „La muse endormie”, a lui Brâncuși este a doua cea mai scumpă sculptură a lui Constantin Brâncuși. „Muza adormită” s-a vândut în anul 2017, cu o sumă record în urma unei licitații organizate de Casa Christies. Lucrarea lui Constantin Brâncuși a fost achiziționată pentru suma de 57,37 milioane de dolari, dublu celei de la care a început licitația, transmite AFP.

Muza adormită a depășit atunci, ca valoare de vânzare o pictură a lui Picasso – Femme assise, robe bleue, care s-a vândut pentru 45 de milioane de dolari. Sculptura a fost realizată în 1913 și este una dintre seria de șase realizate de Constatin Brâncuși.

Câștigătorul licitației de la New York, și noul posesor al sculturii „Muza adormită” a preferat să rămână anonim, a anunțat casa de licitații. Zvonurile susțin, însă, că sculptura ar fi fost achiziționată de mogulul media David Geffen, prin telefon, dar acesta a negat informația când a fost contactat telefonic, scrie New York Times.

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

[Sursa foto: PixaBay]

Satueta din lemn de stejar Madame L.R.

Sculptura "Madame LR", care aparține perioadei "cubiste" a lui Constantin Brancusi, a fost vanduta în anul 2009 cu 29,125 de milioane de euro la licitația organizata de casa Christie's, la Paris, cu mult peste prețul său estimat de 20 de milioane de euro, informează site-ul oficial al organizatorilor.

Sculptura lui Brancuși a făcut parte din colecția de peste 700 de opere de artă care a aparținut creatorului de modă Yves Saint Laurent și prietenului sau Pierre Berge, organizatorii sperând ca în urma licitatiei "secolului" să se obțină o sumă de 300 de milioane de euro.

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

[Sursa foto: PixaBay]

„Pasăre în văzduh” „Oiseau dans l’espace”,

„Pasăre în văzduh” („Oiseau dans l’espace”) o operă realizată în 1922- 1923 și vândută la 4 mai 2005, la New York, pentru nu mai puțin de 27,4 milioane de dolari. Prețul estimat al vânzării a fost între 8 milioane și 12 milioane de dolari. Semnată cu monograma „CB” pe baza cilindrică, această sculptură, realizată în piatră și marmură, măsoară 121,9 centimetri. Această sculptură făcea parte dintr-o colecție particulară de artă începând cu 1937. Sculptura a fost achiziționată direct de la Brâncuși în 1928 de Léonie Ricou, o pariziancă bogată, din înalta societate franceză, o pasionată a artelor și apoi a fost lăsată moștenire belgianului Alexandre Stoppelaere, de unde a ajuns în colecția particulară în 1937.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: 10 întrebări de cultură generală care îți pun mintea la încercare

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

[Sursa foto: PixaBay]

„Domnișoara Pogany II”

O altă sculptură importantă scoasă la licitație de Casa Christie’s este „Domnișoara Pogany II” („Mademoiselle Pogany II”) care s-a vândut pentru suma de 7,04 milioane de dolari la 14 mai 1997 la New York. Domnișoara Pogany este o sculptură creată de Constantin Brâncuși în 1913. Numele statuii provine de la pictorița maghiară Margit Pogany, pe care o cunoscuse în 1911. Tânăra i-a servit lui Brâncuși drept model în cele câteva luni cât i-a fost și iubită. 

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Tipuri de Arţari Japonezi cu Frunze Colorate & Încântătoare

Sculptura "Prometeu"

Sculptura "Prometeu" (Promethee) concepută de Constantin Brancusi a fost vandută, în anul 2012, în cadrul unei licitații de artă impresioniste și moderne, organizată de casa de licitații Sotheby's la New York, pentru suma de 12,7 milioane de dolari.

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

Topul celor mai scumpe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși

[Sursa foto: PixaBay]

Ultima oară când a fost scoasă la licitație, in 1999, lucrarea lui Brancuși a fost vândută cu 1,2 milioane de dolari, potrivit Gallerist NY.

Sculptura "Prometeu” are formă unui cap înclinat, cu o dimensiune de 17,7 centimetri și a fost turnată într-o ediție de patru bronzuri similare in 1911. Valoarea estimată a piesei este cuprinsă între 6 si 8 milioane de dolari.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si