Tot ce trebuie să știi despre ora de iarnă 2023. Termenul „ora de iarnă” este impropriu, deoarece există doar „ora de vară" și „timpul legal" față de care ora de vară face excepție.

Schimbarea orei se face în ultimul weekend din luna octombrie, ca în fiecare toamnă. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi, în România, în noaptea dintre sâmbătă și duminică, 28-29 octombrie.

Ora 4.00 dimineața devine ora 03.00.

Tot ce trebuie să știi despre ora de iarnă 2023: Cum ne afectează această schimbare?

Odată cu schimbarea orei pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice sau instalarea asteniei de toamnă.

Citește și: Prognoza meteo pentru iarna 2023/2024. Vom avea sau nu zăpadă? Vremea în lunile decembrie, ianuarie și februarie

Simptomele diferă în funcție de fiecare persoană.

Cele mai întâlnite simptome sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Potrivit specialiștilor, trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul.

Experții consideră că este nevoie de o perioadă de acomodare de la schimbarea orei, de o săptămână sau două, până când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Tot ce trebuie să știi despre ora de iarnă 2023. Sfaturi pentru adaptarea mai rapidă la această schimbare

Iată câteva sfaturi pentru a putea să te adaptezi mai rapid la schimbarea fusului orar.

- Mai întâi, faptul că zilele sunt din ce în ce mai scurte ne afectează ritmul somn-veghe. Astfel că, mulți oameni au dificultăți cu trecerea la ora de iarnă se simt apatici, au dificultăți în a adormi și nu se concentrează. 

- Pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, trebuie să reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. 

- Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine și somnul, ideal ar fisă vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic.  

Citește și: Când trece România la ora de iarnă în 2023? Vom dormi mai mult

- Totodată, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn, spre exemplu o baie, citit sau meditație și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte. 

Organismul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se adapta la schimbări, iar pentru unele persoane sunt suficiente patru zile, pentru altele sunt necesare până la două săptămâni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si