Tot ce trebuie să știi despre variola maimuței. Care este tratamentul în cazul infectării?
Variola maimuței. Ministerul Sănătății a anunțat duminică informații despre variola maimuței, potrivit recomandărilor OMS. Iată tot ce trebuie să știi despre răspândirea, simptomele și tratamentul acestei boli.
Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care are grijă de cele mai multe ori apare din zonele împădurite din Africa Centrală și de Vest după contactul cu rezervorul animal. Acesta se poate răspândi de la persoană la persoane.
Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiile ortopoxvirusului.
Până acum s-au identificat două tipuri de virus pentru variola maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului poate duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de cele mai multe ori auto-limitate.
Aproximativ 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.
Cum se transmite variola maimuței
Variola maimuței nu se răspândește de obicei cu ușurință între oameni. This afection se transmite prin intermediul picăturilor respiratorii mari atunci când oamenii se află în contact apropiat, prin contact direct cu leziuni cutanate sau prin contact indirect prin hainele sau al lenjeriei de pat contaminate.
Mai multe țări europene au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimuței (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. „ Acest lucru este neobișnuit și de aceea sunt în curs de desfășurare a investigațiilor suplimentare pentru a determina sursa probabilă și amploarea infecției pentru a limita răspândirea ulterioară.
OMS colaborează cu țările în cauză, facilitând schimbul de informații și sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecțiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor și implicarea comunității”, a precizat, duminică, Ministerul Sănătății.
Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA și Canada, precum și în Marea Britanie (unde a fost raportat primul caz european) se numără printre țările care au confirmat cazuri de variola maimuței.
Duminică, Grecia a anunțat și ea că are în observație o suspiciune de variola maimuței, la un turist din Marea Britanie.
În România, nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a anunțat, duminică, Ministerul Sănătății. Totuși, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a menționat că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin anti-variolă, pentru a avea un stoc de siguranță. Instituția preia recomandări OMS și precizează că ”oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuței se poate infecta”.
”Este important să înțelegeți că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinica pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testați negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obisnuită. Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. ”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
Până sâmbătă, au fost 92 de cazuri de variola maimuței și 28 de cazuri suspecte fuseseră raportate de 12 state, însă OMS se așteaptă să fie identificat și mai multe cazuri pe măsura ce extinde monitorizarea în țările în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit.
„Acest lucru este neobișnuit și de aceea sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă și amploarea infecției pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu țările în cauză, facilitând schimbul de informații și sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecțiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor și implicarea comunității”, se mai arată în informarea venită din partea OMS, preluarea Ministerului Sănătății.
Simptomele prezente la persoanele bolnave
Variola maimuței are simptome ușoare, asemănătoare gripei, cum ar fi febră și dureri de spate, și o erupție cutanată care dispare de la sine în decurs de două până la patru săptămâni. Erupția începe pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv în organele genitale. În plus, erupția prezenta furuncule care se umplu cu puroi și, în cele din urmă, formează o crustă și cad.
Variola maimuței de distinge foarte greu de erupții comune, cum ar fi varicela. Ganglionii limfatici umflați sunt o caracteristică distinctivă a variolei maimuței, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit datelor transmise de OMS, această afecțiune poate fi mortală în unele cazuri, iarția celor care se îngrijește mor din cauza variolei maimuței variază între 1% și 10%, în funcție de tulpină. Cele două tulpini sunt: clada din Africa de Vest și clada din Bazinul Congo.
Mai mult, oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au declarat la date de 16 mai că aceste cazuri înregistrate în regatul Unit provin din clada vest-africană, iar oamenii de știință ai Institutul Național de Sănătate din Portugalia au identificat aceeași tulpină, conform secvenției. publicat vineri.
Tratamentul pentru variola maimuței este în mare parte de susținere, asemănător unei tine sau unei răceli. În cele mai multe cazuri, oamenii se recuperează fără a fi nevoie de tratament, în câteva săptămâni.
Încă nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar pentru a controla focarele, poate fi folosit vaccinul pentru variolă.
Reprezentanții OMS au declarat că vaccinul împotriva variolei poate să protejeze până la 85% împotriva variolei maimuței, iar persoanele care au fost vaccinate în perioada copilăriei pot avea o boală mai ușoară.
Marea Britanie a anunțat că va oferi vaccinul antivariolic unor lucrători din sectorul sănătății pentru a spori protecție.