Inflație, facturi, rate, întreținere. Mulți oameni au ajuns să se îmbolnăvească de teamă că ar putea pierde tot ce au clădit într-o viață întreagă. Este și cazul acestei femei.

"Îngrijorarea era permanentă, neliniște, nu puteam să mă concentrez, insomnie, lipsa poftei de mâncare, nervoasă acasă, nervoasă la serviciu și ajunsesem să fac atac de panică ori de câte ori primeam un plic sau ceva."

La Institutul de Psihiatrie din Iași ajung în fiecare zi 10 persoane care suferă de depresie

Asta pentru că facturile se tot adunau. Iar ratele au devenit dintr-o obligație, un coșmar.

"Pentru noi ar fi groaznic să ne pierdem locuința, asta e temerea cea mai mare, ratele la bănci care cresc lunar, adică nu e nicio factură la fel ca cealaltă. Ratele la bancă, alea sunt cele mai presante și faptul că salariile, mie, de exemplu, din 2018, salariul nu mi-a mai crescut deloc. În măsura în care un litru de ulei era 7 lei, iar acum e 15 lei."

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Doar la Institutul de Psihiatrie din Iași ajung, în fiecare zi, aproximativ 10 persoane care suferă de depresie, adică 300 de oameni care cer ajutor, într-o singură lună.

Dr. Raluca Prepeliță, medic psihiatru Institutul de Psihiatrie Iași: "Toată situația economică actuală duce într-adevăr la agravarea statusului emoțional, la dispoziție depresivă, la îngrijorare, la stări de neliniște, la tulburări de somn, la stări de anxietate pentru că toți ne gândim cum vom face față unor cheltuieli care s-au dubla la niște salarii sau pensii care au rămas la același nivel."

De două ori mai multe cazuri față de anul trecut

Căutăm și reversul medaliei: cum reușesc alții să vadă partea plină a paharului?

Dr. Raluca Prepeliță, medic psihiatru Institutul de Psihiatrie Iași: "Dacă am reuși să ne liniștim inițial și să ne calculăm totul în stare de liniște și cu pixul în mână, reușim la un moment dat să facem o prioritizare a nevoilor fiecăruia. Mulți pacienți se gândesc cum să-și încă un job dar nici asta nu este o soluție în condițiile în care burnout-ul este și el la cote înalte. Nu este o soluție să nu dormim, nu este o soluție să nu mâncăm."

În primele zece luni ale ale anului, la Institutul de Psihiatrie din Iași au ajuns 2000 de persoane cu depresie, aproape de două ori mai multe față de cele care au cerut ajutor anul trecut.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si