Fenomenul acesta s-a dezvoltat în timpul pandemiei și continuă să ia amploare. Părinţii decid că este mai potrivit ca fie să le predea chiar ei lecțiile celor mici, fără ca elevii să mai participe la ore, nici măcar online.

"În cazul familiilor care aleg homeschooling nu putem vorbi de abandon școlar propriu-zis. Părinții români aleg să își înscrie copiii la așa-numite școli-umbrelă, care funcționează în alte state care au acreditat acest sistem de educație.

Primesc de acolo programa, primesc și manuale", precizează Andreea Ionescu, fondatorul comunității "Părinții cer schimbare".

Tot mai mulți părinți aleg să apeleze la aceste școli-umbrelă din străinătate pentru că, din punct de vedere legal, singurii care ar putea face școala de acasă sunt copiii cu probleme de sănătate.

Citeste si: Un microbuz școlar, implicat într-un accident violent în Cluj

Sute de copii din România studiază în sistem homeschooling

Până acum, doar în Timiș, Bihor și Suceava, aproximativ 100 de copii studiază în sistem homeschooling sau şcoala de acasă, diferit de şcoala on-line. Mai sunt şi situaţii când părinții nu au timp să se ocupe chiar ei de predarea cursurilor şi, atunci, angajează la comun un tutore, care să se ocupe în grup, de mai mulți copii. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Specialiții subliniază că diferențele între școala clasică și fenomenul de homeschoolong sunt mari.

De cele mai multe ori, cei mici se obișnuiesc să stea prea mult în casă și nu mai socializeaza la fel de bine. 

Totodată, se poate pierde și interesul pentru învățat. Mai mult, sunt părinți care nu au pregătire suficientă pentru întreaga materie școlară. Ulterior, dacă familia decide să reînscrie copiii la o școală de stat are două variante.

"Există două posibilități- posibilitatea echivalării studiilor făcute în străinatate sau posibilitatea evaluării nivelului de pregătire a copilului pentru a decide în ce clasa este înmatriculat", afirmă Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Dacă nu își echivalează studiile în România, elevii retraşi din şcoli rămân iniţial cu situaţia şcolară neîncheiată, apoi se regăsesc pe listele celor care au abandonat şcoala.

Citeste si: Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, vizită comună la baza militară Mihail Kogălniceanu- LIVE VIDEO


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si