Toți ochii sunt pe Iran după izbucnirea războiului din Israel. "Vom răspunde cu rachete din trei țări"
Israelul s-a aflat într-o permanentă stare de război cu vecinii săi musulmani de la formarea sa ca stat în 1948. Cel mai mare risc în momentul de față, legat de o escaladare a războiului din Israel, izbucnit pe neașteptate sîmbătă dimineața, este implicarea directă a Iranului în conflictul din Orientul Mijlociu.
Author: Sorin Negru luni 09 octombrie 2023 , 13:03
Iranul a fost acuzat că a contribuit la planificarea atacului de sâmbătă dimineața din Fâșia Gaza, dând undă verde asaltului din sudul Israelului la o întâlnire de săptămâna trecută de la Beirut.
Se crede că patru grupuri susținute de Iran au participat la întâlnirea din Beirut, inclusiv membri ai Hamas și Hezbollah, potrivit LBC.co.uk.
Iranul a dezmințit că ar fi avut un rol în atacul brutal al grupării Hamas, însă toată lumea privește cu neliniște mișcările regimului de la Teheran.
Ce au transmis oficialii Iranului de la misiunea ONU: „Suntem cu tărie în sprijinul neclintit al Palestinei; cu toate acestea, nu suntem implicați în răspunsul Palestinei, deoarece a fost luat doar de Palestina însăși”.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a transmis în weekend că oficialii americani nu au încă dovezi că Iranul se află în spatele atacurilor din Israel.
Războiul din Israel- Iranul este acuzat de implicarea în atacul din 7 octombrie
Wall Street Journal a raportat, citând înalți oficiali din Hamas și din Hezbollah, că Iranul a ajutat gruparea Hamas să planifice atacul asupra Israelului din 7 octombrie.
Teheranul, însă, a negat categoric aceste afirmații. Misiunea iraniană de la Națiunile Unite a negat orice implicare în atac- dar a afirmat fără echivoc că „acțiunile hotărâte ale Palestinei constituie o apărare pe deplin justificată împotriva a șapte decenii de ocupație opresivă și crime odioase comise de către regim sionist ilegitim”.
Potrivit raportului Wall Street Journal, ofițerii iranieni din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice au lucrat la detaliile planului cu reprezentanții Hamas încă din luna august, întâlniri având loc în capitala libaneză, Beirut.
Aprobarea executării atacului ar fi avut loc în timpul unei întâlniri desfășurate la Beirut pe 2 octombrie.
Iranul, decis să răspundă cu rachete asupra Israelului din trei țări
Raportul de presă citat a precizat că Iranul a amenințat că va răspunde cu rachete asupra Israelului din trei țări: Liban, Yemen și Iran dacă va fi supus unui atac.
În plus, în cazul unei riposte a Israelului, Iranul spune că va trimite luptători din Siria să atace capitala Tel Aviv.
Hamas a lansat sâmbătă operațiunea denumită de palestinieni "Tawafan al-Aqsa", vizând Israelul cu mii de rachete din Fâșia Gaza.
Ca răspuns, armata israeliană a inițiat „Operațiunea Săbii de Fier”, iar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a îndemnat pe palestinieni să evacueze Gaza, amenințând că va distruge Hamas și va transforma Gaza în ruine.
Liderul suprem al Iranului: "Israelul va fi eradicat"
În urmă cu doar câteva zile, ayatollahul Ali Hosseini Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat că țările musulmane care încearcă să normalizeze relațiile cu Israelul „pariază pe un cal învins”.
Liderul religios al Iranului a adăugat că Israelul „va fi eradicat de mâinile poporului palestinian și ale forțelor de rezistență din toată regiunea”.
Teheranul a respins însă orice implicare a Iranului în atacul Hamas asupra Israelului de sâmbătă, potrivit agenției de presă Mehr.
Acordul dintre Israel și Arabia Saudită – liderul de facto al lumii islamice sunite – a adus o veste proastă pentru Hamas, deoarece ar pune capăt efectiv opoziției colective a lumii musulmane față de Israel, deschizând ușa unor acorduri similare cu alte națiuni islamice.
Dar preocupările privind securitatea națională ale Arabiei Saudite au avut prioritate acum față de sprijinul său pentru un stat palestinian independent- cea mai mare îngrijorare a Riadului fiind un Iran înarmat cu arme nucleare.
Astfel, în schimbul unui acord de normalizare cu Israelul, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman dorea programe de energie nucleară civilă susținute de SUA și sisteme de apărare americane de ultimă generație, potrivit Politico.eu.