Iranul a fost acuzat că a contribuit la planificarea atacului de sâmbătă dimineața din Fâșia Gaza, dând undă verde asaltului din sudul Israelului la o întâlnire de săptămâna trecută de la Beirut.

Se crede că patru grupuri susținute de Iran au participat la întâlnirea din Beirut, inclusiv membri ai Hamas și Hezbollah, potrivit LBC.co.uk.

Citește și: Care sunt efectele economice ale războiului din Israel. La ce se pot aștepta românii

Iranul a dezmințit că ar fi avut un rol în atacul brutal al grupării Hamas, însă toată lumea privește cu neliniște mișcările regimului de la Teheran.

Ce au transmis oficialii Iranului de la misiunea ONU: „Suntem cu tărie în sprijinul neclintit al Palestinei; cu toate acestea, nu suntem implicați în răspunsul Palestinei, deoarece a fost luat doar de Palestina însăși”. 

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a transmis în weekend că oficialii americani nu au încă dovezi că Iranul se află în spatele atacurilor din Israel.

Războiul din Israel- Iranul este acuzat de implicarea în atacul din 7 octombrie

Wall Street Journal a raportat, citând înalți oficiali din Hamas și din Hezbollah, că Iranul a ajutat gruparea Hamas să planifice atacul asupra Israelului din 7 octombrie.

Teheranul, însă, a negat categoric aceste afirmații. Misiunea iraniană de la Națiunile Unite a negat orice implicare în atac- dar a afirmat fără echivoc că „acțiunile hotărâte ale Palestinei constituie o apărare pe deplin justificată împotriva a șapte decenii de ocupație opresivă și crime odioase comise de către regim sionist ilegitim”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Potrivit raportului Wall Street Journal, ofițerii iranieni din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice au lucrat la detaliile planului cu reprezentanții Hamas încă din luna august, întâlniri având loc în capitala libaneză, Beirut.

Aprobarea executării atacului ar fi avut loc în timpul unei întâlniri desfășurate la Beirut pe 2 octombrie.

Iranul, decis să răspundă cu rachete asupra Israelului din trei țări

Raportul de presă citat a precizat că Iranul a amenințat că va răspunde cu rachete asupra Israelului din trei țări: Liban, Yemen și Iran dacă va fi supus unui atac.

În plus, în cazul unei riposte a Israelului, Iranul spune că va trimite luptători din Siria să atace capitala Tel Aviv.

Citește și: VIDEO- Război în Israel. Peste 300 de români și străini au fost repatriați din țara afectată de război. Mărturiile celor care încearcă să iasă din Israel: „Ce este la televizor este o mică parte”

Hamas a lansat sâmbătă operațiunea denumită de palestinieni "Tawafan al-Aqsa", vizând Israelul cu mii de rachete din Fâșia Gaza.

Ca răspuns, armata israeliană a inițiat „Operațiunea Săbii de Fier”, iar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a îndemnat pe palestinieni să evacueze Gaza, amenințând că va distruge Hamas și va transforma Gaza în ruine.

Toți ochii sunt pe Iran după izbucnirea războiului din Israel. "Vom răspunde cu rachete din trei țări"

Imagini din războiul declanșat de Hamas în Israel

[Sursa foto: Profimedia]

Liderul suprem al Iranului: "Israelul va fi eradicat"

În urmă cu doar câteva zile, ayatollahul Ali Hosseini Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat că țările musulmane care încearcă să normalizeze relațiile cu Israelul „pariază pe un cal învins”.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Liderul religios al Iranului a adăugat că Israelul „va fi eradicat de mâinile poporului palestinian și ale forțelor de rezistență din toată regiunea”.

Teheranul a respins însă orice implicare a Iranului în atacul Hamas asupra Israelului de sâmbătă, potrivit agenției de presă Mehr.

Acordul dintre Israel și Arabia Saudită – liderul de facto al lumii islamice sunite – a adus o veste proastă pentru Hamas, deoarece ar pune capăt efectiv opoziției colective a lumii musulmane față de Israel, deschizând ușa unor acorduri similare cu alte națiuni islamice.

Dar preocupările privind securitatea națională ale Arabiei Saudite au avut prioritate acum față de sprijinul său pentru un stat palestinian independent- cea mai mare îngrijorare a Riadului fiind un Iran înarmat cu arme nucleare.

Astfel, în schimbul unui acord de normalizare cu Israelul, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman dorea programe de energie nucleară civilă susținute de SUA și sisteme de apărare americane de ultimă generație, potrivit Politico.eu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si