In articol:
- Când va deveni obligatoriu acest sistem?
- Cum va funcționa sistemul de detectare a distragerii atenției?
- Ce amendă primesc șoferii prinși cu telefonul la volan?
- Codul Rutier 2023
Șoferii care folosesc telefonul la volan trebuie să cunoască anumite lucruri.
În acest caz, nu doar controalele polițiștilor vor pune capăt acestui obicei nesănătos de a folosi telefonul când sunt la volan, ci și a sistemului care detectează distragerea atenției sau oboseala șoferului unui vehicul.
Când va deveni obligatoriu acest sistem?
În ceea ce privește sistemul de detectare a distragerii atenției, acesta va deveni obligatoriu pentru toate vehiculele noi de pasageri care urmează să apară în luna iulie a anului 2024.
Sistemul constă într-o cameră care are rolul de a monitoriza în mod constant ochii șoferului, detectând distragerea atenției sau oboseala.
Cum va funcționa sistemul de detectare a distragerii atenției?
Potrivit ziare.com, atunci când privirea șoferului va coborî și se va îndepărta de la drum, sistemul va genera o alertă. În funcție de viteza cu care vehiculul se deplasează, va fi reglată și flexibilitatea sistemului.
Un exemplu concret în acest caz este acesta: dacă viteza de conducere este mai mare de 50 km/h, sistemul va produce notificarea mai devreme.
Folosirea acestui sistem va reduce până la 30% șansele unui accident grav în mediul urban.
Ce amendă primesc șoferii prinși cu telefonul la volan?
Potrivit modificărilor Codului Rutier 2023, acestea prevăd suspendarea pentru 60 de zile, în loc de 30 de zile, a permisului de conducere.
În anul 2023, valoarea punctului de amendă a fost „înghețată” la 145 de lei. Șoferii care sunt prinși în timp ce folosesc telefonul la volan pot primi amenzi cuprinse între 4 și 8 puncte. În consecință, amenda este cuprinsă între 580 și 1.160 de lei.
În situația în care amenda se plătește în 15 zile lucrătoare, suma se va reduce la jumătate: 290, respectiv 580 de lei. Punctele de penalizare se șterg după șase luni din momentul în care au fost primite de către șofer.
Codul Rutier 2023
Art. 100. punctul 3
h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.
Art. 101. punctul 19
h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.
Art. 108.
- punctul 6) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
b) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip "mâini libere".
Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I- 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a- 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a- de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a- de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a- de la 21 la 100 puncte-amendă.