Toxiinfecţia alimentară: La ce trebuie să fim atenţi în perioada verii?
Toxiinfecţia alimentară: Pe timpul verii, cel mai frecvent ne confruntăm cu problemele digestive. Dacă iarna alegem să mâncăm alimente grase, vara este indicat să schimbăm modul în care ne alimentăm. Pe timpul verii, metabolismul crește.
Toxiinfecţia alimentară: Oboseala, durerile de cap și disconfortul abdominal ne pot strica buna dispozitie complet. Alimentația trebuie echilibrată și adaptată sezonului.
Ce este toxiinfecția alimentară?
Toxiinfecția alimentară, sau intoxicația alimentară, este o consecință a unor boli cauzate de consumul de alimente contaminate. Acestea sunt produse de microorganisme infecțioase (virusuri, bacterii, paraziți) sau de toxinele acestora. Aceste toxine pot contamina hrana în orice moment al procesului de procesare sau de producție.
Contaminarea poate avea loc și în timpul manipularii sau pregătirii ei la domiciliu.
Care sunt simptomele toxiinfecției alimentare?
Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome: greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. Simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital. Nu trebuie făcută confuzia între intoxicația/ toxiinfecția alimentară și indigestia. Acestea sunt două afecțiuni diferite, chiar dacă unele simptome sunt asemănătoare.
Care sunt cauzele toxiinfecției alimentare?
Toxiinfecțiile alimentare apar în urma contaminării hranei cu diverse microorganisme. Contaminarea poate fi încrucișată, adică prin transfer al microorganismelor de pe un aliment pe altul. Se întălnește mai des în cazul alimentelor care sunt consumate fără a fi procesate în prealabil (legume și fructe proaspete ori salate).
Cele mai frecvente microrganisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:
norovirusul (anterior denumit şi virus NorwalK);
salmonella;
clostridium perfringens;
campilobacter;
stafilococul auriu.
Ce toxine pot produce toxiinfecții alimentare?
produse de bacterii (enterotoxine, citotoxine, exotoxine, neurotoxine);
produse de plante (toxine din ciuperci, beladona);