Buna Vestire se sărbătorește pe 25 martie 2024 și este una dintre cele mai importante sărbători ale Maicii Domnului. Această zi le oferă creștinilor dezlegare la pește în Postul Paștelui.

Buna Vestire este o sărbătoare importantă pentru că în această zi, Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria și i-a spus că va naște un fiu. Acest lucru urma să se întâmple chiar dacă ea nu cunoscuse un bărbat până atunci, iar Fecioara a fost vizitată de Gavriil pe când avea doar 15 ani.

Există mai multe tradiții importante pentru ziua de 25 martie 2024, de Buna Vestire. Iată cum poți afla când te vei mărita, de Buna Vestire.

buna vestire

Buna Vestire marchează ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a spus Fecioarei Maria că-l va naște pe Hristos.

[Sursa foto: Basilica]

Buna Vestire 2024: Cum afli când te vei mărita? 

Sărbătorea Bunei Vestiri este cunoscută și ca Ziua Cucului sau Blagoveștenie. Cucul este o „încarnare a strămoșului mitic” și anunță sosirea primăverii. Totodată, primul cântec al Cucului simbolizează și vestea pe care a primit-o Fecioara Maria de la Arhanghelul Gavriil. 

Citește și: Acatistul Maicii Domnului de Buna Vestire: Trebuie citit de 12 ori pentru a îndeplini dorințele

Este bine ca în Ziua Cucului, de Buna Vestire, oamenii să mănânce și să aibe bani în buzunare și haine curate, iar veselia ar trebui să fie pe chipurile tuturor.

În acest fel, oamenii se asigură că în anul ce urmează au parte de bogății. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Superstițiile populare spun că dacă o persoană auzea cucul pe stomacul gol, din partea stângă sau din spate, era semn rău. Dacă cineva auzea cucul toată primăvara, acesta era semn că persoana respectivă urma să moară la scurt timp, conform crestinortodox.ro

Flăcăii și fetele puteau afla de la cuc când urmează să se mărite. Rosteau următoarele cuvinte: „Cucule, voinicule,/Câți ani îmi vei da/până m-oi însura (mărita)?”. Dacă cucul tăcea, era semn bun și însemna că persoanele respective urmau să se căsătorească în scurt timp. În schimb, dacă cucul cânta, acesta era semn rău și însemna că mai au de așteptat cel puțin un an până la momentul potrivit pentru măritiș.

cerere in casatorie

Una dintre tradițiile de Buna Vestire ne spune când ne vom mărita.

[Sursa foto: Freepik]

Tradiții de Buna Vestire 2024

Una dintre tradițiile zilei de Buna Vestire este consumul de pește. Creștinii au dezlegare la pește. În plus, se spune că cei care gustă pește în această zi se vor simți ca peștele prin apă.

Citește și: Sărbătoare mare pe 25 martie 2024: De Buna Vestire este dezlegare la pește. Tradițiile legate de această zi

Se spune că ziua Bunei Vestiri este dedicată armoniei și de aceea este bine să păstrăm o atmosferă cât se poate de pașnică și să evităm conflictele pentru a avea parte de un an bun.

În unele zone din țară, pomii erau amenințați și stropiți cu țuică pentru a fi roditori pe parcursul anului.

În zona Maramureșului există un ritual numit „Noaptea Focurilor”. Sătenii iau lucrurile pe care nu le mai folosesc de prin curți și le dau foc. Acest ritual durează până la miezul nopții sau până a doua zi de dimineață.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

foc de buna vestire

De Buna Vestire, sătenii fac „noaptea focurilor”, o tradiție veche la sate.

[Sursa foto: Freepik]

În Bucovina se spune că fără sărbătoarea Bunei Vestiri nu ar exista nici Paștele. Buna Vestire se celebrează cu mare fast, datorită importanței sale.

Tot în Bucovina, gospodinele fac foc în curte încă de la prima oră din dimineața Bunei Vestiri. Acestea pun pâine, sare și apă lângă foc pentru a se încălzi. Se spune că aceasta este mâncarea îngerilor. După ritual, mâncarea aceasta este dată de pomană.

Tot de Buna Vestire, ciobanii urcă pe stogul de fân și amenință iarna cu toporul pentru a o izgoni definitiv.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si