Duminica Floriilor este o sărbătoare foarte importantă care are loc în fiecare an, însă nu are o dată fixă. În Calendarul ortodox, Floriile în 2024 pică pe data de 28 aprilie.

La această dată este cruce roșie în Calendarul ortodox. Duminica Floriilo r are loc în fiecare an în ultima duminică înainte de Paște. Aceasta mai poartă numele de „Duminica Stâlpărilor”, stâlpările reprezentând ramurile de salcie cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la Intrarea în Ierusalim.

Creștinii l-au întâmpinat pe Iisus Hristos cu ramuri de salcie și cu mult entuziasm, după ce l-a înviat pe Lazăr din mormânt. Încă din acele vremuri, ramurile de salcie au rămas un simbol al biruinței vieții asupra morții, după minunea săvârșită de Mântuitor.

Există multe tradiții și superstiții cu privire la sărbătoarea Floriilor. Iată ce este strict interzis să faci de Florii 2024, dar și ce obiceiuri există pentru această zi de sărbătoare.

intrarea domnului in ierusalim

Pe 28 aprilie 2024, de Florii, sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.

[Sursa foto: Doxologia]

Ce nu trebuie să faci în Duminica Floriilor 2024? Este mare păcat

Se spune că în ziua Floriilor nu trebuie să te speli pe cap, deoarece riști să albești mai devreme. Totuși, dacă este neapărat să o faci, este recomandat să folosești apă sfințită.

Citește și: Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor din 2024?

  • În ziua Floriilor sunt interzise orice fel de munci. Astfel, nu ai voie să lucrezi, ci doar să petreci timpul alături de cei dragi.
  • Femeile nu au voie să toarcă pentru că se spune că morții pot auzi de pe lumea cealaltă și există șansa ca aceștia să se întoarcă pe pământ.
  • Este păcat să nu ai pește pe masă de Florii, având în vedere că această zi de sărbătoare oferă dezlegare la pește.
  • Nu este indicat să plantezi pomi în această zi, deoarece ei nu vor face fructe.
  • Se spune că femeile nu au voie să facă curățenie prin casă sau în gospodărie sau să coasă în această zi sfântă. Ele nu au voie nici să se vopsească sau să se spele.
  • Este păcat mare să te cerți cu cei de lângă tine în Duminica Floriilor.

femeie care se cearta

De Florii 2024 nu este bine să te cerți cu cei din jurul tău.

[Sursa foto: Freepik]

  • Oamenii care nu aprind mâțișori și nu afumă casa cu ei de Florii, riscă să aibă locuința lovită de fulgere la prima furtună.
  • Este păcat mare să bei alcool în cantități prea mari.

Tradiții foarte importante pentru Florii 2024. Ce este bine să faci în această zi sfântă?

Este foarte important ca de Florii 2024, creștinii să adune crenguțe de salcie pe care apoi să le ducă la biserică la slujba de dimineață. Preotul le va sfinți și binecuvânta. Apoi, credincioșii trebuie să ducă crenguțele acasă și să atingă cu ele copiii, pentru ca aceștia să crească mari și frumoși, conform tradiției.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri

Tradiția mai spune că este bine ca credincioșii să păstreze crenguțele de salcie la porți, icoane și în alte locuri prin casă. Ele pot fi puse și pe morminte, potrivit condoleante.ro

O tradiție veche spune că aceste crenguțe de salcie, după ce sunt sfințite, pot fi plantate în grădină. Se spune că au puteri vindecătoare și le scapă pe animalele din gospodărie de boli. Ele pot aduce și o recoltă bogată pe parcursul anului. 

ramura de salcie

Creștinii l-au întâmpinat pe Iisus Hristos cu ramuri de salcie și cu mult entuziasm, după ce l-a înviat pe Lazăr din mormânt.

[Sursa foto: Vecteezy]

Crenguțele de salcie se păstrează de obicei la icoane și apoi sunt folosite ca leac pentru alungarea relelor și bolilor.

În Duminica Floriilor este bine să consumi pește.

Fetele obișnuiesc să pună crenguțele de salcie sub pernă, înainte de culcare. Se spune că cele care fac asta vor deveni mai frumoase și se vor mărita în anul respectiv. 

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

De Florii este bine să te împărtășești pentru că ți se poate îndeplini o dorință.

Se spune că în ziua de Florii se aerisesc hainele.

Fetele trebuie să își scoată zestrea la soare în această zi, pentru a-și atrage ursitul.

De Florii, sute de mii de români își sărbătoresc ziua onomastică. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si