Tradiții de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 21 noiembrie 2023
Este sărbătoare importantă marți, 21 noiembrie 2023: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce semnifică această zi și ce tradiții există în biserica ortodoxă, în care anul liturgic începe și se termină cu sărbători dedicate Maicii Domnului.
Author: Sorin Negru luni 20 noiembrie 2023 , 16:14
Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului amintește de aducerea Fecioarei Maria la templul din Ierusalim, la vârsta de trei ani, de către părinţii săi, Ioachim şi Ana.
Sfinţii Ioachim şi Ana i-au promis lui Dumnezeu că îi vor închina pruncul dacă le vor fi ascultate rugăciunile și vor avea un copil.
Aşa a născut Sfânta Ana pe Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Pe când avea trei ani au luat-o părinţii ei şi au dus-o la templu, încredinţând-o preoţilor.
Fecioara Maria, închinată templului de la vârsta de trei ani
Marele preot Zaharia a dus-o în Sfânta Sfintelor, locul unde o singură dată pe an intra singur arhiereul să aducă jertfe lui Dumnezeu.
Zaharia a făcut acest lucru neobișnuit din insuflarea Domnului, Cel ce avea să Se nască dintr-însa, spre îndreptarea şi mântuirea lumii.
Fecioara Maria a rămas la templu timp de 12 ani. Acolo existau trei rânduri de chilii în care locuiau, cu frică de Dumnezeu, fecioare şi văduve afierosite lui Dumnezeu, precum şi preoţii şi slujitorii.
"În tot acest timp, Fecioara Maria, sub îndrumarea fecioarelor mai în vârstă, citea dumnezeieştile Scripturi şi îndeosebi se ruga", spun preoții ortodocși.
Când s-a apropiat vremea Bunei Vestiri, ieşind de la templu, Sfânta Fecioară a descoperit arhiereului şi preoţilor că ea din leagăn fusese făgăduită lui Dumnezeu.
Celei îmbrăcate cu credinţă şi cu înţelepciune şi cu neîntinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri închinăciune.
Fecioara Maria a fost condusă în acel loc sfânt, în Sfânta Sfintelor, ca să devină ea însăşi „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, Biserică vie şi Templu al Pruncului dumnezeiesc, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Tradiții de sărbătoarea Vovideniei, Intrarea Maicii Domnului în biserică
Referitor la instituirea praznicului și istoria slujbei, preoții ortodocși consideră că Intrarea în Templu a Fecioarei Maria este cea mai recentă sărbătoare marială.
Vovidenia, cum este cunoscută sărbătoarea în lumea slavopravnică, își are originea în Ierusalim, pe la sfârșitul secolului al VI-lea, când, pe 21 noiembrie, s-a făcut sfințirea unei mari biserici construite de Împăratul Justinian lângă ruinele templului.
Deoarece exista încă o biserică, mai veche, închinată tot Născătoarei de Dumnezeu, cea sfințită în anul 543 s-a numit „Biserica Sfânta Maria cea nouă”, fiind dedicată momentului aducerii Fecioarei Maria la Templu.
"Ziua în care se deschid cerurile și animalele încep să vorbească"
Numele de Vovidenie provine din slavona si inseamna "ceea ce se face vazuta". Traditia populara spune ca, de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele incep sa vorbeasca.
In aceasta zi se aprind lumanari, mai ales pentru cei adormiti si se impart pomeni. Este bine ca lumanarile si focul sa arda toata noaptea.
Seara e buna si pentru previziuni meteorologice. Daca in noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar daca ninge, va fi o iarna bogata in zapada.
Tot in popor, aceasta sarbatoare este asociata metaforei luminii, prezenta in diferite legende si superstitii. Astfel, sarbatoarea este cinstita pentru a avea o vedere buna si a nu fi lipsit de lumina ochilor. Simbolurile luminii sunt candela, lumanarea, soarele, focul.
Tot in ziua de Vovidenie, copiii pun in vase cu apa crengi de măr, potrivit CrestinOrtodox.ro. Tinute la lumina si caldura, ele inmuguresc si infloresc, fiind folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove.
In colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar.
Ne intrebam ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? De ce tocmai mar, de ce tocmai flori? Pentru ca batranii nostri stiau de la batranii lor ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta va inflori pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta flori dalbe.