Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Tradiții de Paște. Cei mici învață să încondeieze ouă

Este Joia Mare, iar tradiția spune că astăzi se încondeiază ouăle pentru Paște. Un obicei care este păstrat cu sfințenie la sate. Gospodinele au grijă să-i învețe, an de an pe copiii cum să mânuiască chișița un instrument din lemn pentru pictatul pe ouă.

Redactia Stirile Kanal D,

Tradiții de Paște. Cei mici învață să încondeieze ouă

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În comuna Focuri din județul Iași, peste 40 de copii îmbrăcați în straie populare s-au strâns pentru a încondeia ouă. Giulia vine de șase ani la atelier, iar provocarea de anul acesta a fost să încondeieze ouă de struț.

Citește și: VIDEO- În Joia Mare, gospodinele vopsesc ouălele cu ceapă și sfeclă

Cursant: ”Este foarte mare, e greu de făcut că nu poți să-l ții în mână și trebuie să ai grijă cum tragi liniile, trebuie să le tragi drepte, trebuie să măsori.”

Învață să încondeieze ouă după tehnici vechi 

Înainte de a se apuca de treabă, micii artiști își aleg modelul pe care vor să-l picteze pe ou.

Își trasează linii orientative cu creionul, apoi desenează oul cu ajutorul chișiței înmuiate în ceară.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Cursant: ”Este un model complex, m-am apucat de el de vreo 40 de minute și mai am de făcut mult la el. Mi s-a părut interesant că suntem mulți copii, putem să comunicăm și să văd cum este să încondeiez un ou.”

Pasionată de tradiția și cultura românească, Ana este cea care le insuflă și celor mici dragostea pentru obiceiurile populare.

Ana Cuclea, inițiator proiect: ”Am ajuns de la a lucra cu 10-12 copii, în urmă cu 4-5 ani la ateliere, până la 40-50 de copii în întâlnirile săptămânale și schimbăm tema atelierului în funcție de sărbătoarea care se apropie, fiind sărbătorile pascale la poarta noastră, bineînțeles că punem accentul pe ouăle încondeiate.”

Ouăle încondeiate de micuți vor fi scoase la vânzare

Ouăle încondeiate de copii vor fi expuse și vândute, iar banii strânși vor fi folosiți pentru materiale necesare la ateliere sau pentru o vacanță pe litoral la care micuții artizani visează încă din anii trecuți.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI