In articol:
Pentru locuitorii orașului Novaci, în fiecare an, Paștele vine cu tradiții și obiceiuri care se respectă cu sfințenie. Tinerii și tinerele se împart în două grupuri, îmbracă costumele populare și pornesc, în cete, spre biserică. Acolo își începe toată lumea ziua.
Citește și: VIDEO- Orașul Novaci, baza tradițiilor de Florii
Obiceiurile de Paște, respectate cu sfințenie la Novaci
Ion Coconețu, preot: ”Pecetea ungerii cu ulei sfințit reprezintă momentul în care darurile Duhului Sfânt se întipăresc pe trupul omului și pe sufletul lui.”
La finalul ceremonialului religios, oamenii ies în curtea lăcașului de cult, acolo unde împart pomenile și ciocnesc ouă. Tot în preajma bisericii, vârstnicii stau la povești cu cei tineri și îi încurajează să ducă mai departe obiceiurile din zonă.
Odată ce pomenile sunt împărțite, iar slujba din biserică e finalizată, tinerii pornesc spre case. Obiceiul spune că toți se adună la un loc, sub acoperișul unui gospodar care a pregătit bucate tradiționale și poate să întindă mese îmbelșugate. Anul acesta, gazda este băcita Mărioara, care se bucură nespus de oaspeți.
Mărioara Băbu, gazda: ”Am pregătit mielul, nelipsitul miel. Am făcut friptura la tavă, copt la cuptor pe vatră, pentru că tot anul mâncăm tocană de oaie și miel. Astăzi este mai special așa, cu friptură. Sarmalele cu piftii, care aici la Gorj se mănâncă sarmalele lângă piftii și piftiile lângă sarmale.”
Tot gazdă este și cea responsabilă pentru buna dispoziție. Ea trebuie să aibă grijă ca oaspeții să se distreze și să danseze.
Elena Balan, profesor al Școlii de Artă ”Târgu-Jiu”: ”Toată lumea este în costume populare, deci nu avem voie să venim fără costume populare, pentru că e cel mai frumos costum popular.”
Tinerii din Novaci se bucură să respecte obiceiurile din străbuni și își doresc ca și cei ce vor veni în urma lor să le păstreze și să le promoveze.