In articol:
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
- Ce trebuie să faci în noaptea de Sf. Andrei, pentru a-ţi visa ursitul?
Iată ce tradiții și obiceiuri respectă românii de Sfântul Andrei 2021!
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Se crede că în ajun de Sfântul Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute.
În ziua de Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat.
În noaptea de Sfântul Andrei, gospodinele obișnuiesc să atârne cununi de usturoi ori ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a nu pătrunde duhurilor rele. Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului care va veni ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protecţie faţă de duhurile malefice, precum şi ca modalitate de a atrage un posibil
Citeste si: Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei
Totodată, se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.
În noaptea de Sfântul Andrei se mai spune că, "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Strigoii sunt spiritele morţilor, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire, conform folclor-romanesc.ro.
Din moși strămoși, se respectă tradiția ca de Sfântul Andrei să se pună grâu la încolțit.
Ce trebuie să faci în noaptea de Sf. Andrei, pentru a-ţi visa ursitul?
Potrivit unei superstiții legate de ziua de Sfântul Andrei, fetele necăsătorite care își pun un fir de busuioc sub pernă își vor visa ursitul.
Un alt obicei este ca la miezul nopții, fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos, apoi puneau cărbuni încinși pe fundul vasului de lut și rosteau câteva cuvinte pentru a cuceri bărbatul iubit. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice.
În mai multe zone este urmată tradiția cu “turtuca de Andrei” (turta sfântului Andrei). Aceasta turtă se prepară în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei şi este o turtă specială ce capătă atribute magice. Se prepară din faină de grâu şi în aluatul ei se adăugă apă şi multă sare.
O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este ca tinerele să țină în mână două lumânări aprine și să privească într-un pahar cu apa în care este pusă o verighetă sfințită.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Mesaje de Sf. Andrei 2021. Urări şi felicitări cu La mulţi ani Andrei, Andreea şi Andra!
În regiunea Moldovei, încă se respectă o tradiție din străbuni: o lingură de făină de grâu, o lingură de apă, o lingură de sare. Turta se coace binişor pe plita sobei, iar fetele care vor să-şi vadă în vis alesul trebuie să o mănânce înainte de culcare. Dacă fata respectivă se va mărita anul viitor, în vis îi va apărea viitorul soţ oferindu-i apa pentru a-şi potoli setea.
Un alt obicei, pe care îl aplică tinerele fete în noaptea Sfântului Andrei este şi “metoda oglinzilor”. Astfel că, prin aeastă metodă, fetele nemăritate pot vedea frânturi din viitorul lor în dragoste, dar şi chipul celui sortit. Așadar, fata dezbrăcată până la brâu şi cu părul despletit trebuie să se aşeze între patru oglinzi dispuse paralel, două câte două. În fiecare mână trebuie să ţină câte o lumânare şi să privească cu atenţie în oglinda din faţă. Potrivit tradiţiei, în oglinda din spate, fata, ar trebui să vadă secvenţe din viitor, dar şi pe cel care-i va fi soţ.