Tradiții de Sf. Andrei 2022. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor. În fiecare an pe data de 30 noiembrie este prăznuit în Biserica Ortodoxă, iar credincioșii respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri moștenite din cele mai vechi timpuri. 

Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei 2022

Sfântul Andrei este sărbătoarea este așteptată cu nerăbdare mai ales de fetele tinere care vor să afle dacă se vor mărita anul ce vine.

De asemenea, noaptea de Sfântul Andrei este una cu o puternică încărcătura mistică astfel că, în funcţie de fiecare zonă a ţării, există tradiţii şi ritualuri diferite pentru fetele nemăritate.

Citește și: La mulți ani de Sf. Andrei 2022: Cele mai drăguțe mesaje, urări și felicitări

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Un obicei srăvechi al acestei sărbători este acela al turtei sărate. Fetele trebuie să pregătească o turtă specială din pâine şi cu multă sare pe care o vor mânca înainte de culcare.

Tradiţia populară mai spune că dacă  fetele vor visa un bărbat care le aduce un pahar cu apă,  atunci se vor mărita anul viitor.

Un alt obicei extrem de cunoscut de Sfântul Andrei este cel al busoiocului pus sub pernă. Firul de busoioc trebuie sfinţit înainte, iar fetele trebuie să spună o rugăciune înainte de culcare. Astfel, îşi vor visa ursitul.

O altă tradiţie veche de Sfântul Andrei este ca fetele tinere şi nemăritate să aşeze cu gura în jos o cană de lut noua, iar pe fundul acesteia să aşeze trei cărbuni încinşi.

Și cât timp vor arde aceşti cărbuni, fetele trebuie să spună o rugăciune pentru Sfântul Andrei şi să rotească uşor cana.

Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

În popor se spune că de Sf. Andrei, pentru a te proteja de lupi şi să eviţi să-i aduci în preajma gospodăriei tale, e bine să eviţi să: îţi piepteni părul, să torci, să faci curat în casă şi grajd, să dai gunoiul afară, să dai bani cu împrumut.

Se mai spune că naptea dintre 29 şi 30 noiembrie este una magică, în care lupii capătă puteri neobişnuite, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă peste tot.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Se crede că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie casele sunt protejate de strigoi dacă oalele şi cănile din casă sunt întoarse cu gura în jos. De asemenea, dacă cenuşa caldă este scoasă din sobă, e un lucru bun. Strigoii nu se pot adăposti la căldură. Oamenii trebuie să mănânce şi usturoi în acea seară. Trebuie să se ungă pe corp cu el. Zonele ce trebuie acoperite sunt: frunte, piept, spate, încheieturi.

Și uşile şi ferestrele trebuie unse cu usturoi.

Citește și: Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sf. Andrei și ce semnificație are?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si