Sfântul Gheorghe este sărbătorit pe data de 23 aprilie 2024 în Calendarul ortodox. Această zi este notată cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că sărbătoarea Sfântului Gheorghe este foarte importantă.

Sfântul Gheorghe este cunoscut și ca San-George. Acesta ar fi zeul vegetației și protectorul oilor și vitelor. Există mai multe tradiții legate de ziua Sfântului Gheorghe, dar și unele lucruri pe care nu este bine să le facem.

sfantul gheorghe

Sfântul Gheorghe este sărbătorit pe data de 23 aprilie 2024 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Ce nu este bine să faci de Sfântul Gheorghe 2024? Superstiții

Se spune că de Sfântul Gheorghe nu trebuie să critici pe nimeni, deoarece ai putea avea parte de ghinion în viață. 

Nu este bine ca în ziua de Sfântul Gheorghe să muncești, deoarece sărbătoarea aceasta este menită să te bucuri de ea și să petreci timp de calitate cu cei dragi. Nu trebuie să faci nici treburi casnice.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Gheorghe 2024? Mesaje și urări de La mulți ani

Nu este indicat să rupi crengi sau flori în această zi, deoarece ele sunt protejate de Sfântul Gheorghe.

Nu este indicat să te speli sau să te tunzi în ziua Sfântului Gheorghe, deoarece poți avea parte de ghinion în viață.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, nu trebuie să coși sau să tricotezi.

Nu este indicat nici să prelucrezi lâna, să mături prin gospodărie sau să speli.

masina de spalat rufe

De Sfântul Gheorghe nu este bine să speli.

[Sursa foto: Freepik]

Nu trebuie să dai bani cu împrumut de Sfântul Gheorghe.

De Sfântul Gheorghe se spune că cel care doarme se va simți amorțit și somnoros tot restul anului, așa că nu este bine să dormi.

Tradiții interesante de Sfântul Gheorghe 2024

În tradiția românească se spune că de Sfântul Gheorghe, capul familiei, bărbatul așează la stâlpii porților și ai caselor, dar și la ferestre, uși și grajduri ramuri verzi. Așa, toată casa, inclusiv animalele, vor fi protejate de forțele răului.

Ramurile verzi ar trebui păstrate de-a lungul anului în curs pentru a fi folosite mai apoi ca leacuri împotriva bolilor. În trecut, ramurile verzi erau puse și în mâncarea animalelor pentru a fi protejate de spiritele malefice.

ramuri verzi

De Sfântul Gheorghe, capul familiei așează în diverse colțuri ale gospodăriei ramuri verzi pentru a înlătura spiritele malefice.

[Sursa foto: traditii-superstitii.ro]

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Se spune că fetele își pot vedea ursitul dacă privesc într-o cofă plină cu apă în această zi, conform crestinortodox.ro

În dimineața zilei de 23 aprilie, băieții tineri căutau iarba fiarelor, o plantă-minune care putea să sfărâme lacătele.

În ajunul acestei sărbători, tinerii mergeau într-o dumbravă cu o cofă cu apă neîncepută, iar vasul era ascuns într-un loc secret știut doar de ei. Atunci când răsărea soarele, fiecare dintre flăcăi privea în cofa cu apă, iar dacă în vas se afla un fir de iarbă, atunci însemna că se vor căsători cu aleasa inimii. În schimb, dacă în apă era o floare uscată, era semn rău și însemna că nu se vor căsători în anul respectiv. Dacă găseau pământ, flăcăii credeau că vor muri curând.

Citește și: Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?

Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, fetele tinere pun în mijlocul drumului brazde verzi pentru a observa ce băiat ba călca peste ele. Dacă flăcăii doriți de ele nu călcau pe ele, fetele credeau că acela va fi anul în care se vor căsători. Apoi, brazdele erau păstrate pentru a face cu ele farmece de dragoste sau pentru diversele boli.

Femeile căsătorite obișnuiau să meargă în pădure și să culeagă plante știute doar de ele, pe care apoi le adăugau în hrana animalelor. Credința spunea că vacile vor da mai mult lapte, cu o calitate superioară.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si