Tradiții de Sf. Parascheva . De prăznuirea Sfintei Parascheva, credincioșii nu trebuie să muncească, să facă treburi prin casă, ori să meargă la serviciu. 

Tradiții de Sf. Parascheva 2022

În această zi trebuie să nu faci treburi în gospodărie.

Este interzis cusutul, nu se face mâncare și nici alte treburi în gospodărie. Dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Printre bucătele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție.

Citeste si: Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Ce sărbătoare este joi?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva. Acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci.

În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Atfel, Sfânta Parascheva te va ocroti pruncul la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără dureri. 

Cei care vin să se închine la moaștele Sfintei parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială;

În aceeași zi, de Sfânta Parascheva se fac previziuni și despre vreme.

Obiceiuri de Sf. Parascheva 2022

De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă. 

Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.

O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu.

Citeste si: Ce minuni a făcut Sf. Parascheva? Rugăciune care te vindecă de boli

Sub veșmintele în care Sfânta Parascheva este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si