Pe 7 ianuarie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. Mulţi ar întreba de ce acum? Ei bine, avem şi răspunsul! După fiecare sărbătoare importantă, se sărbătoreşte şi sfântul care a participat la ea. În acest caz, a doua zi după Bobotează, îl sărbătorim şi pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Din tradiţia populară, se ştie că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor şi se mai ţine pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului.

Foto Ziua de Constanta

Tradiţii de Sfântul Ion! Lumea trebuie să se veselească

Un alt obicei în ziua de Sfântul Ion este "Iordănitul femeilor",  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi chefuiesc până dimineaţa, spunând că se "iordănesc".

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este "Iordăneala".

Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei pe 7 ianuarie la biserică şi, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care le iese în cale. Totul pentru a fi răsplătiti cu bani, cu care seara chefuiesc.

Tradiţii de Sfântul Ion! Se pune accent pe agheasmă

Tradiţia ne spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă prin casă, pentru a fi feriţi de boli în decursul anului.

Mai mult, ca tradiţii de Sfântul Ion sunt şi petrecerile! Toată lumea trebuie să se veselească, pentru a avea întreg anul noroc în casă şi voie bună.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si