Close sidebar
Close sidebar

Tradiţii de Sfântul Ion! De ce trebuie să ţină cont românii în ziua de 7 ianuarie

De Sf. Ion, obiceiurile sunt mai multe ca niciodată!

Lia Popescu,


DISTRIBUIE
acest articol

Pe 7 ianuarie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. Mulţi ar întreba de ce acum? Ei bine, avem şi răspunsul! După fiecare sărbătoare importantă, se sărbătoreşte şi sfântul care a participat la ea. În acest caz, a doua zi după Bobotează, îl sărbătorim şi pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Din tradiţia populară, se ştie că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor şi se mai ţine pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului.

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Tradiţii de Sfântul Ion! Lumea trebuie să se veselească

Un alt obicei în ziua de Sfântul Ion este "Iordănitul femeilor",  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi chefuiesc până dimineaţa, spunând că se "iordănesc".



Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este "Iordăneala". Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei pe 7 ianuarie la biserică şi, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care le iese în cale. Totul pentru a fi răsplătiti cu bani, cu care seara chefuiesc.

Tradiţii de Sfântul Ion! Se pune accent pe agheasmă

Tradiţia ne spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă prin casă, pentru a fi feriţi de boli în decursul anului.

Mai mult, ca tradiţii de Sfântul Ion sunt şi petrecerile! Toată lumea trebuie să se veselească, pentru a avea întreg anul noroc în casă şi voie bună.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI