Luna februarie este a doua lună din an, în calendarul gregorian. Aceasta este și cea mai scurtă lună din an, având doar 28 de zile sau 29 de zile. Luna februarie are 29 de zile doar în anii bisecți, o dată la patru ani. Spre exemplu, anul 2024 este an bisect și va avea 29 de zile. În restul anilor, luna februarie are 28 de zile.

Astrologic, luna februarie începe cu Soarele în constelația Vărsătorului și se termină cu Soarele în constelația Pești. Din punct de vedere astronomic, această lună începe cu Soarele în constelația Capricornului și se termină cu soarele în constelația Vărsătorului.

Denumirea lunii februarie vine din limba latină, unde Februarius, februum înseamnă „a purifica”, „ofrandă” (obiect folosit la ritualul purificării), făcându-se referire la ritualul curățării ce avea loc anual pe 15 februarie.

Grecii foloseau denumirea Anthesterion atunci când vorbeau despre luna Februarie, iar în țara noastră, luna februarie poartă, popular, denumirea de Făurar.

Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru 24 februarie, de Dragobete

Un obicei vechi spune că de Dragobete fetele și băieții primeau haine curate cu ocazia acestei sărbători și mergeau voioși spre pădure și culegeau ghiocei, viorele și tămâioasă, pe care ulterior le așezau la icoane și le foloseau la farmecele de dragoste.

Ulterior, spre ora prânzului, fetele meargeau spre sat, iar fuga fiecăreia dintre ele atrăgea câte un băiat, alesul inimii lor. Băiatul, dacă își prindea aleasa inimii sale, o săruta sub privirile tuturor celor din jur, iar sărutarea simboliza legământul lor de dragoste pe tot anul, conform crestinortodox.ro

inimioare atarnate in brad iarna

Iată ce tradiții și obiceiuri există pentru data de 24 februarie în România.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: 2024 este an bisect. Ce nu este bine să faci în astfel de ani? Aduce mare ghinion

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Se spune că dacă rămâi singur de Dragobete, riști să rămâi singur în tot restul anului.

Cei ce sărută pe 24 februarie, de Dragobete, vor avea noroc în dragoste tot anul.

Tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, respectiv rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în drumul lor, iar apoi să le topească. Apa pe care o obțin este magică și odată ce este folosită pentru a se spăla pe față, fetele devin mai cuceritoare.

Se spune că dacă unei fete îi place de un băiat, aceasta trebuie să facă tot ce poate pentru a se întâlni cu el pe 24 februarie. Dacă nu se întâlnește cu el, riscă să nu mai fie împreună cu el niciodată.

Alte tradiții și obiceiuri populare în luna februarie

Conform tradiției românești, luna februarie este denumită „Făurar” de la „faur/făuritor/fierar” și face trimitere la vremea când se pregătesc uneltele pentru muncile agricole. Acesta este timpul când iarna își pierde din putere, iar natura se pregătește de venirea primăverii.

Dacă în luna lui Făurar nu există îngheț, atunci anul nu va fi foarte bogat în recolte. Dacă nu este zăpadă, va ninge de Paște.

Pe 1 februarie, în prima zi a lunii, se sărbătorește „Trif cel Nebun” (Trifonul), patronul omizilor, al lăcustelor și al celorlalte insecte dăunătoare pentru recolte.

Oamenii țin această sărbătoare pentru a nu-l înfuria pe Trif. Totodată, livezile se stropesc cu agheasmă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Tradiții pentru luna februarie 2024: Ce obiceiuri respectă românii?

intampinarea domnului

Pe 2 februarie are loc Întâmpinarea Domnului, cea mai mare sărbătoare din întreaga lună.

[Sursa foto: Doxologia]

Pe data de 2 februarie are loc cea mai mare sărbătoare religioasă din întreaga lună, Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor și „Stretenie” sau „Ziua Ursului”. Se crede că în această zi, dacă ursul iese din bârlog și își vede umbra, se va speria și se va băga înapoi, iar iarna se va prelungi.

Dacă afară este înnorat, ursul nu-și va vedea umbra și va rămâne afară, prevestind astfel apropierea primăverii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si