Solstițiul de iarnă se mai numește și solstițiul hibernal sau, popular, „mijlocul iernii” și corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.

Fenomenul astronomic are loc de două ori pe an, câte o dată în fiecare emisferă, nordică și sudică.

Solstițiul de iarnă este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte a anului, atunci când Soarele se află la cea mai mică înălțime maximă pe cer.

Opus solstițiului de iarnă este cel de vară, atunci când ziua este mai lungă decât noaptea.

solstitiu de iarna 2023

Solstițiul de iarnă este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte a anului.

[Sursa foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”]

Când are loc solstițiul de iarnă în 2023?

În funcție de calendar, solstițiul de iarnă are loc în fiecare an în perioada 20-23 decembrie, în emisfera nordică. Atunci când vorbim despre emisfera sudică, solstițiul de vară are loc între 20 și 23 iunie.

În mai multe regiuni temperate, solstițiul de iarnă este văzut ca mijlocul iernii. Totuși, în unele țări și calendare, el este văzut ca începutul iernii, deși în meteorologie, iarna este percepută ca fiind deja prezentă cu trei săptămâni înainte de venirea solstițiului de iarnă.

În anul 2023, solstițiul de iarnă are loc pe data de 22 decembrie, la ora 5:47, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Iarna și-a intrat în drepturi. Stratul de polei de pe șosele a îngreunat circulația

cand are loc solstitiul de iarna in 2023

În anul 2023, solstițiul de iarnă are loc pe data de 22 decembrie.

[Sursa foto: Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”]

Tradiții pentru solstițiul de iarnă din 2023

Tradiția spune că în noaptea în care are loc solstițiul de iarnă nu trebuie să fim singuri, ci să petrecem cea mai lungă noapte din an în compania unei persoane dragi. 

În această noapte trebuie să aprinzi o lumânare sau o candelă care să rămână aprinsă până când răsare soarele pe cer. În unele zone există obiceiul de a urca pe deal și a aprinde buturugi.

În ziua cu solstițiul de iarnă, gospdinele dau de pomană copiiilor și oamenilor mai puțin norocoși. Pe vremuri, oamenii împărțeau frunze de laur și smochine.

solstitiu de iarna

Solstițiul de iarnă se mai numește și solstițiul hibernal sau, popular, „mijlocul iernii”.

[Sursa foto: Unpslash]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Calendarul lunii decembrie 2023: Ce nu este bine să faci înainte de Crăciun? Tradiții și obiceiuri importante

În această zi, poporul român obișnuia să îl sărbătorească pe zeul recoltelor, Saturn, și pe zeul luminii, Mithras, potrivit volumului „Zile și mituri- calendarul țăranului român”, de Ion Ghinoiu. 

O altă tradiție ne spune că în a doua zi după solstițiu, prima persoană care intră în casa noastră trebuie să fie un bărbat, pentru a avea noroc pe tot parcursul următorului an.

Potrivit tradiției românești, în această zi se păstrează amintirea jertfirii zeului, iar în noaptea de Crăciun, un brad sau un stejar este tăiat și ars. Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, care, după ce însoţeşte unele cete de colindători, este omorât simbolic şi, mai ales, cu porcul, reprezintă tot obiceiuri păstrate de la solstițiu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si