6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Din punct de vedere Calendarului Ortodox, Boboteaza reprezintă încheierea seriei Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul. Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica.

În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei
Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei

Tradiții, obiceiuri în Ajunul Bobotezei

De-a lungul timpului creștinii ortodocși români au păstrat pentru această mare sărbătoare datinile, tradițiile și obiceiurile din moși-strămoși. În toate comunitățile creștin-ortodoxe se țin tot felul de ritualuri. Unul dintre ele vorbește despre aflarea destinului tinerelor fete necăsătorite.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Tinerele, după slujbă, potrivit tradiției, merg la părinte și-i cer un fir de busuioc sfinţit. Se spune că acest fir de busuioc, mai ales în Ajunul Bobotezei, are puteri magice care le va ajuta pe fete să-și afle destinul. Singura condiție pentru ca magia să se înfăptuiască, este ca tinerele să postească să facă rugăciune întru Dumnezeu, iar în noaptea de Ajun să ascundă sub pernă firul de busuioc sfințit.

O altă tradiție, tot legată de fetele nemăritate, în unele zone ale țării, spune că dacă un bărbat îi apare în vis fetei, aducându-i o cană cu apă, acela îi este sortit să-i fie bărbat. Este obișnuit ca creștinii din multe localități să își strângă decorațiunile de Crăciun în Ajunul Bobotezei.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei
Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei

Citeste si: Ce se mănâncă de Boboteaza 2021. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe mesele de sărbătoare ale românilor

Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei?

Din bătrâni se spune că în Ajunul Bobotezei este bine să nu existe sfadă în familie și nici ranchiună. Dacă este așa, spun bătrânii că așa va fi tot anul. Se mai spune că în această zi e bine să nu ne pedepsim copii. Conform primei tradiții, cei care nu reușesc să-și amintească să-și strângă decorațiunile de Crăciun în ajunul Bobotezei trebuie să lase neatins bradul până la Candelaria, a doua ocazie de a le strânge. Nerespectarea acestui obicei este considerată nepotrivită. 

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Slujba de Boboteaza în 2021 se va desfășura în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, Patriarhia Română a anunțat că, pentru a ține cont de restricțiile impuse de pandemie, credincioșii vor avea căi speciale de acces la liturghie, iar apa sfințită va fi distribuită în sticle gata îmbuteliate. 

Citeste si: Aghiasma Mare. Când se sfinteste apa de Boboteaza 2021?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si