Close sidebar
Close sidebar

Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc? Lucrurile pe care nu este bine să le faci!

Tradiții și obiceiuri în luna martie. Luna martie deschide anotimpul primăverii, al renașterii naturii, al bucuriei și al norocului. Există câteva tradiții și obiceiuri care trebuie respectate!

Madalina Grigore,

Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc?

[Sursa foto: Colaj Istockphoto.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Tradiții și obiceiuri în luna martie. Pentru că luna martie este prima lună din anotimpul primăverii și în prima zi a lunii este sărbătoarea Mărțișorului există câteva tradiții și obiceiuri pe care românii trebuie să le respecte.

Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri românești referitoare la Mărțișor, în luna Martie!

Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Tradiții și obiceiuri românești în luna martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc?

Tradiția spune că în prima zi de primăvară toate persoanele trebuie să își aleagă baba, zile între 1 și 9 martie. Oamenii poartă mărțișorul pe care îl primesc în prima zi a lunii pentru a avea noroc pe parcursul întregului an și pentru a fi sănătoși și „curați ca argintul”, după cum spune tradiția din popor. Simbolul primăverii, Mărțișorul trebuie purtat două săptămâni sau toată luna martie, se spune că aduce optimism, noroc, speranță și sinceritate.

În țară există unele zone unde în prima zi de primăvară părinții pun sau leagă la mâna sau gâtul copiilor un bănuț de argint sau de aur. Firele de alb și roșu sunt nelipsite de la talismanul micuților. Despre acest obicei din strămoși se spune că cei mici sunt feriți de soarele puternic din perioada anotimpului verii.

Mărțișorul trebuie purtat timp de 12 zile, și copiii mici trebuie să-l lege de un copac fructifer tânăr sau de un trandafir.

Dacă pomului îi vor da flori, copilul va avea o viață plină cu lucruri frumoase. Copiii țin talismanul până la înflorirea primului copac.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Citește și: Ziua Femeii 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația sărbătorii?

În prima zi din martie mamele tinere trebuie să aibă la gât un bănuț de argint pe care să îl poarte și pe care îl trag prin brânză înainte de să-l poarte. Femeile care vor purta banul la gât alături de un fir roșu vor avea pielea albă ca laptele și vor avea obrajii îmbujorați. Simbolul primăverii trebuie să stea la gâtul mamelor tinere până când vor înflori primele flori ale copacilor de cireș. 

Mărțișoarele primite de la persoanele dragi și apropiate trebuie purtate în toată luna martie și după se agață într-un pom fructifer tânăr. Când pun mărțișorul în copac oamenii trebuie să își pună o dorință pentru a se îndeplini.

În partea Transilvaniei mărțișorul se agață la ușile casei și la ferestre se spune că aceste obiceiuri alungă ghinionul și fac ca norocul și bunăstarea să vină în casele oamenilor,  potrivit traditii-superstitii.ro.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Citește și: Mărțișor 2023. Cu cât a ajuns să se vândă în acest an un mărțișor?

Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Lucruri care nu trebuiesc făcute de Mărțișor

Pentru că ziua de 1 Martie este și zi de sărbătoare tradițională sunt câteva lucruri care nu trebuiesc făcute.

Citește și: Mărțișor 2023. Mituri despre firul alb-roșu oferit în prima zi de primăvară

  • Nu se dă cu mătura, se spune că norocul este dat afară din casă
  • Nu se spală pentru că se spune că este adus înapoi gerul Babei Dochia
  • Nu se calcă
  • Nu este bine să te cerți cu nimeni pentru că pot apărea certuri până la venirea toamnei
  • Femeile care pun mărțișor în piept propriului copil nu trebuie să fie văzute de femei însărcinate pentru că se spune că bebelușul s-ar putea naște cu un semne.

Citește și: Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI