În ziua tăierii porcului, când este Ignatul, nu se coase și nu se spală. Cine încalcă regula se spune că o găsește Ignatul, adică se îmbolnăvește.

La sate, obiceiurile și tradițiile sunt păstrate cu strictețe. Țăranii se trezesc cu noaptea în cap și pregătesc cele necesare pentru tăiatul porcului şi pregătirea preparatelor tradiționale din carne de porc. Pe vremuri, copiii erau urcați pe porcul pârlit și curățat pentru a fi veseli tot anul.

Părinții le dăteau copiilor bășica porcului, din care făceau o minge și se jucau.

Citeste si: În noaptea dintre ani, Kanal D intră în casele românilor cu un spectacol grandios

În anumite zone, copiii erau însemnați pe frunte cu sângele porcului, în semnul crucii, ca să fie feriți de boli tot anul.

Se spune că după tăiere, ca să aibă parte de noroc și belșug, oamenii trebuie să intre cu porcul în casă. Trebuie adusă căpățâna, dar cu râtul înainte.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Tradiții și obiceiuri la tăierea porcului. Vezi ce se face de Ignat

Mai puțin cunoscut este faptul că tăiatul porcului sau Ignatul este o sărbătoare păgână în care demonismul spiritual este la apogeu. Păstrarea Ignatului până în zilele noastre și tăiatul porcului înainte de Crăciun, chiar dacă a ajuns să fie mai degrabă o tradiție gastronomică, este dovada vie a rezistenței sărbătorilor păgâne în tradițiile românilor.

Tradiții și obiceiuri la tăierea porcului. Vezi ce se face de Ignat

Ignatul este dominat de prezența patronului justițiar, Ignat sau Inătoarea, care pedepsește cu cruzime, fără drept de apel, pe cei care nu respectă prescripțiile. Dacă la început pedeapsa cerea jertfe umane, acestea au fost înlocuite treptat cu sacrificarea animalelor. Se puteau sacrifica porci sau găini, de preferat de culoare neagră. Uneori era suficient chiar și numai un simulacru. Dacă nu tăiai un porc sau măcar o găină, atunci puteai să dai socoteală fie și numai înțepând creasta unei găini negre.

Citeste si: 6 idei de activitati in aer liber cu copiii

Dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli.

Când tai porcul de Ignat, înainte de Crăciun, uită-te bine la splina lui. Grosimea splinei prevestește cât de grea va fi iarna care vine. Când splina e peste tot groasă, iarna va fi grea de la început până la sfârșit. Dacă splina e doar la un capăt înainte sau înapoi mai groasă, iarna va fi doar la început sau la sfârșit mai grea. Dacă splina e mai umflată la mijloc, așa și iarna o să fie mai grea la mijloc.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Primăvara, seamănă porumbul în aceeași zi din săptămână în care a picat Ignatul. Adaugă în cuib și semințe de dovleac ca să ai parte de rod bogat.

Citeste si: Mihai Mitoșeru și Noemi, surprinși împreună cu doar câteva zile înainte de Crăciun

sursa: tradiții-superstiții.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si