Close sidebar
Close sidebar

Tradiții și obiceiuri la tăierea porcului. Vezi ce se face de Ignat

Ignatul sau tăierea porcului, cum este cunoscută în popor, este o mare sărbătoare care se celebrează în fiecare an, pe data de 20 decembrie. Tăierea porcului dă startul sărbătorilor de iarnă.

G.B.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În ziua tăierii porcului, când este Ignatul, nu se coase și nu se spală. Cine încalcă regula se spune că o găsește Ignatul, adică se îmbolnăvește.

La sate, obiceiurile și tradițiile sunt păstrate cu strictețe. Țăranii se trezesc cu noaptea în cap și pregătesc cele necesare pentru tăiatul porcului şi pregătirea preparatelor tradiționale din carne de porc. Pe vremuri, copiii erau urcați pe porcul pârlit și curățat pentru a fi veseli tot anul. Părinții le dăteau copiilor bășica porcului, din care făceau o minge și se jucau.

Citeste si: În noaptea dintre ani, Kanal D intră în casele românilor cu un spectacol grandios

În anumite zone, copiii erau însemnați pe frunte cu sângele porcului, în semnul crucii, ca să fie feriți de boli tot anul.

Se spune că după tăiere, ca să aibă parte de noroc și belșug, oamenii trebuie să intre cu porcul în casă. Trebuie adusă căpățâna, dar cu râtul înainte.

Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro

Citeste si: Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească- wowbiz.ro

Citeste si: Accidentul cumplit din Suceava a fost filmat: Momentul în care mașina se izbește de cisternă și ia foc. O întreagă familie a murit- antena3.ro

Mai puțin cunoscut este faptul că tăiatul porcului sau Ignatul este o sărbătoare păgână în care demonismul spiritual este la apogeu. Păstrarea Ignatului până în zilele noastre și tăiatul porcului înainte de Crăciun, chiar dacă a ajuns să fie mai degrabă o tradiție gastronomică, este dovada vie a rezistenței sărbătorilor păgâne în tradițiile românilor.

Tradiții și obiceiuri la tăierea porcului. Vezi ce se face de Ignat

Ignatul este dominat de prezența patronului justițiar, Ignat sau Inătoarea, care pedepsește cu cruzime, fără drept de apel, pe cei care nu respectă prescripțiile. Dacă la început pedeapsa cerea jertfe umane, acestea au fost înlocuite treptat cu sacrificarea animalelor. Se puteau sacrifica porci sau găini, de preferat de culoare neagră. Uneori era suficient chiar și numai un simulacru. Dacă nu tăiai un porc sau măcar o găină, atunci puteai să dai socoteală fie și numai înțepând creasta unei găini negre.

Citeste si: 6 idei de activitati in aer liber cu copiii

Dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli.

Când tai porcul de Ignat, înainte de Crăciun, uită-te bine la splina lui. Grosimea splinei prevestește cât de grea va fi iarna care vine. Când splina e peste tot groasă, iarna va fi grea de la început până la sfârșit. Dacă splina e doar la un capăt înainte sau înapoi mai groasă, iarna va fi doar la început sau la sfârșit mai grea. Dacă splina e mai umflată la mijloc, așa și iarna o să fie mai grea la mijloc.

Citeste si: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele- kfetele.ro

Citeste si: Radu Ștefan Bănică, mărturii cutremurătoare despre copilărie: ”Am avut în clasa a III-a o petiție anti-Radu, semnată de copii ca să dispar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Accidentul cumplit din Suceava a fost filmat: Momentul în care mașina se izbește de cisternă și ia foc. O întreagă familie a murit- antena3.ro

Primăvara, seamănă porumbul în aceeași zi din săptămână în care a picat Ignatul. Adaugă în cuib și semințe de dovleac ca să ai parte de rod bogat.

Citeste si: Mihai Mitoșeru și Noemi, surprinși împreună cu doar câteva zile înainte de Crăciun

sursa: tradiții-superstiții.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI