Close sidebar
Close sidebar

Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete, pe care nu le știai. Cum se sărbătorea în trecut iubirea, de 24 februarie

Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete, pe care nu le știai. Iată cum se sărbătorea ziua de Dragobete în trecut și obiceiuri și tradiții sunt legate de ziua îndrăgostiților la români!

Alina Raducu,

Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete, pe care nu le știai. Cum se sărbătorea în trecut iubirea, de 24 februarie


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete, pe care nu le știai. Dragobete, cel care este considerat zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transpus mai apoi într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.

Potrivit unor legende populare, Dragobete numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”, nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile care îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Cum se sărbătorea în trecut ziua de Dragobete? Tradiții și obiceiuri la români

Pe vremuri în anumite zone ale țării, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie populare, obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.

Mai apoi, culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”.

La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Iar dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Tinerii care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an.

Se credea că ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră.

Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete, pe care nu le știai. Cum se sărbătorea în trecut iubirea, de 24 februarie

Dacă în ziua de Dragobete, vremea era mohorâtă, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă să sărbătorească Dragobetele, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri.

Citeste si: Mesaje de dragoste de Dragobete. Cele mai frumoase SMS-uri, urări și felicitări pe care să le trimiți persoanei iubite în 2022

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În anumite regiuni, fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. Totodtaă, tinerii îşi crestau uşor braţul în forma unei cruci şi îşi atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.

Tot în această zi, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârşit de iarnă şi început de primăvară, Dragobete oficia nunţirea păsărilor în cer. 

Superstiții în ziua de Dragobete, 24 februarie 2022

În vremurile de demult exista un obicei ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Astfel, apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se considera că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele.

Conform unor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele !”.

Totodată, sacrificarea animalelor era interzisă în această zi. În rostul împerecherii păsărilor nu ai voie să intervii, se credea pe vremuri.

Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete, pe care nu le știai. Cum se sărbătorea în trecut iubirea, de 24 februarie

De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

În anumite sate uitate ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Dragobete 2022: Cele mai frumoase mesaje, urări şi felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor

De asemenea, este bine ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii bune cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica nopții de Bobotează. Astfel, fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

Citeste si: Ziua Indragostitilor 2022: Ce trebuie sa faci pentru a atrage iubirea in viata ta?

În tradiție se mai spune că, nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se crede că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI