Florii 2021. Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, din acest an se desfășoară cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, conform următorului program transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Începând cu ora 08:30, la Patriarhie, se oficiază slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, sunt împărțite la „Baldachinul Sfinților” credincioșilor prezenți.

De la ora 09:30,   va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale.  Dacă vremea este nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească de Florii 2021 va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioși, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare.

Citeste si: Mesaje de Florii pentru prieteni, familie și pentru toți cei care poartă nume de floare

Tradiții și superstiții de Florii. Ce trebuie să faci în această zi sfântă

Tradiții de Florii. În tradiția creștină românească, în ziua de Florii, la biserici se împart crenguțe de salcie sfințite, acestea semnificând ramurile cu care Iisus a fost întâmpinat de către credincioși la intrarea în Ierusalim.

Conform tradiției populare românești, crenguțele de salcie cu mâțișori sunt păstrate în casă de credincioși și agățate la icoane sau geamuri și se spune că au rol de protecție.

Este de rău augur să arunci aceste mlădițe de salcie primite la biserică.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de Florii 2021. Idei de felicitări și sms-uri pentru cei dragi

Tradiții de Florii. În duminica Floriilor este dezlegare la pește, iar cei care au ținut tot postul, se spune că se vor vindeca de orice boală, dacă vor mânca pește preparat chiar de ei în această zi.

Este interzis, însă, să consumi carne azi, fiind încă în postul Paștelui.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În unele zone, aceste crenguțe de salcie, luate în ziua de Florii de la biserică, sunt împletite sub formă de coronițe și agățate în livezi și în grădinile de legume, pentru ca acestea să fie cât mai roditoare și protejate de dăunători.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Florii. Sigur nu știai cui să-i trimiți mesaj de felicitare

Florii 2021. Tradiții populare pentru această zi

De asemenea, în tradiția populară se mai spune că este bine să te împărtășești în ziua de Florii, pentru a ți se îndeplini dorința, pe care trebuie să ți-o pui în gând atunci când preotul îți dă sfânta împărtășanie.

În anumite regiuni din țară, fetele pun busuioc sub perne în noaptea Floriilor, pentru a deveni mai frumoase.

Înaintea sărbătorii de Florii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

De asemenea, exista obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Citeste si: VIDEO- Coroniță de Paște făcută acasă cu salcie și puțină imaginație

Tradiția din bătrâni spune că în această zi se poate prognoza vremea în ziua de Paște. Oamenii spun că vremea de Paște va fi la fel ca în ziua de Florii, astfel, dacă va fi soare sau ploaie de Florii, la fel va fi și de Paște.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În sâmbăta Floriilor, femeile din unele zone ale ţării aduc ofrandă de pomenire a morţilor, împărţind plăcinte de post. 

Florii 2021. Cum s-a făcut intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim 

Despre intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, vorbesc toţi Sfinţii Evanghelişti- Matei 21, 1-11; Marcu 11,1-11; Luca 19, 29-38; Ioan 12, 12-18.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul face însă o precizare: „Mulţime mare de iudei au aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă şi pe Lazăr pe care-l înviase din morţi. Şi s-au sfătuit arhiereii ca şi pe Lazăr să-l omoare. Căci, din cauza lui mulţi dintre iudei mergeau şi credeau în Iisus. A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim, au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan 12, 9-13).

Din Evanghelia Sfântului Apostol Ioan se înţelege că Învierea lui Lazăr şi Intrarea Domnului în Ierusalim sunt strâns legate între ele, iar primirea triumfală făcută Mântuitorului Iisus Hristos a fost cauzată de minunea învierii lui Lazăr, care a determinat poporul să creadă că El este regele pe care îl aşteptau, vestea fiind răspândită cu repeziciune până la Ierusalim.

De aceea, oamenii se adunau pe drumurile ce mergeau spre porţile oraşului, unii tăiau crengi de palmier şi le aşezau pe jos, alţii îşi întindeau hainele pe drum pentru ca Mântuitorul nostru să calce pe ele amintind de ritualul pe care îl practica poporul la primirea regilor de odinioară în Ierusalim.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si