Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce trebuie să facă credincioșii în seara de Înviere după ce iau lumină?
Tradiții superstiții Sâmbăta Mare. Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui și totodată ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos, precum și pogorârea Lui în Iad, salvând astfel neamul omenesc și scoțându-l din stricăciune.
Tradiții în Sâmbăta Mare. În această zi credincioșii merg la Spovedanie și Împărtășanie
Potrivit tradiției, în dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși.
Seara, în toate bisericile ortodoxe, are loc slujba de Înviere. Fiecare gospodină trebuie să aducă un coș plin cu preparate care vor fi sfințite, la sfârșitul slujbei acestea vor fi împărțite persoanelor nevoiașe.
La miezul nopții, preoții cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „veniți sa luați Lumină!”.
Credincioșii aprind lumânări si transmit mai departe până când toți cei prezenți au lumânările aprinse.
Tradiția spune că după ce au luat lumină credincioșii trebuie să meargă la mormintele celor trecuți în neființă pentru a le spune și lor astfel că a venit Învierea Domnului.
Se spune că lumânarea de la Înviere nu trebuie stinsă până acasă, unde creștinii trebuie să înconjoare casa de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele.
Resturile de la lumânările de la Înviere trebuie păstrate cu credință de către oameni pentru că în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor dacă sunt aprinse și prin rugăciune.
Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Acestea sunt valabile timp de 40 de zile după Paște până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Urările trebuie spuse și în momentul ciocnirii ouălor.