Tragedia Dianei, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici, schimbă legea vânătorii. Deputații au votat noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi
Camera Deputaţilor s-a reunit în sesiune extraordinară, luni, 15 iulie, de la ora 15,00, pentru a modifica legislația privind împușcarea urșilor, după tragedia de săptămâna trecută din munții Bucegi, când Diana, o tânără de doar 19 ani, a fost ucisă de un urs pe un traseu montan popular de lângă Bușteni, la Jepii Mici.
Deputații s-au reunit în sesiune extraordinară, luni, 15 iulie, de la ora 15,00, şedinţa plenului fiind urmată de vot final, în format hibrid.
UPDATE 16.30. Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat luni proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.
Proiectul a fost aprobat cu 214 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi 23 de abţineri. Un deputat nu a votat.
Proiectul votat vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.
Știrea inițială. Decizia modificării legislației privind vânătoarea a fost luată după cazul care a șocat întreaga țară, marți 9 iulie, când o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi a fost atacată de urs și aruncată într-o prăpastie.
Diana nu a mai avut nicio șansă să supraviețuiască, după ce mușcăturile animalului sălbatic, dar și căzătura de la zeci de metri înălțime i-au provocat răni incompatibile cu viața.
Ursul a fost ulterior împuşcat, în contextul în care era agresiv şi nu părăsea zona unde se afla corpul victimei. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic.
Cum schimbă deputații legea după atacul ursului ucigaș de la Jepii Mici
Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se află proiectul de lege pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.
407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
Modificările legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs.
Se are în vedere aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.
Putea fi evitată tragedia de la Jepii Mici?
Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a declarat că tragedia Dianei ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost adoptat proiectul de lege propus de UDMR care prevede reintroducerea vânătorii.
"Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut.
Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor", a afirmat Tanczos Barna.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, săptămâna trecută, că parlamentarii PSD vor solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea unei iniţiative legislative prin care sunt vizate noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.
Potrivit prim-ministrului, modificările legislative avute în vedere sunt curs de elaborare.