O familie din comuna Romanesti acuza medicii de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda” de malpraxis dupa ce, duminica, fiica lor a murit la aproximativ doua zile dupa nastere.
"Vreau sa se faca dreptate.
Nu am cuvinte. in timpul internarii, sotiei i s-a spus ca sarcina e foarte buna. La a doua internare i-au dat doar supozitoare si calmante. Nu i-au mai facut analize, ecografii. Cat a fost internata o tot intrebau de ce nu se duce acasa pentru ca nu e de nastere. Cand a nascut, la 43 de saptamani, i-au spus ca a venit prea tarziu si ca trebuia sa nasca cu o saptamana mai devreme.
Am fost la Politie si Parchet, unde am dat declaratie si am depus plangere pentru ca au fost neglijenti”, a declarat presei, Viorel Vasilica.
Femeia sustine ca, pe
parcursul sarcinii, nu a avut un doctor care sa o supravegheze, dar a venit mereu la medicul de familie si la spital pentru investigatiile medicale necesare.
„ Nu inseamna ca daca nu ai doctorul tau trebuie sa te lase asa sa mori. Am fost la controale si imi dadeau pastile de durere si supozitoare. Pe 30 noiembrie mi-a fost foarte rau. Mi-au dat un calmant, dupa ce au vazut ca in continuare imi este rau, doctorul de garda m-a dus in sala de nasteri.
Dupa operatie, medicul a spus ca a inghitit putin lichid, i-a ajuns in plamani, si ca e dusa la Terapie Intensiva. A doua zi mi s-a spus ca e in stare grava si nu se stie daca are sanse, ca depinde de ea, daca e luptatoare supravietuieste. Pe 3 decembrie, dimineata la ora 3,00 m-au sunat si mi-au spus ca a decedat. (…) Medicul de la copii mi-a spus in fata ca a stat prea mult in burta, s-a agitat si a inghitit si materie fecala si lichid si i-a ajuns la plaman”, a povestit Ionela Irimia.
Ea a povestit ca pe 3 noiembrie a fost internata la Spitalul „Cuza Voda”, unde a ramas timp de aproape doua saptamani.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„Mi-au facut analize in urma carora mi-au gasit o infectie urinara. Dupa ce m-au tratat, pe 18 mi-au dat drumul acasa, spunandu-mi ca daca am probleme sa sun la salvare si sa vin inapoi. Dupa cateva zile de stat acasa mi s-a facut rau. Am sunat la salvare si m-au adus tot aici. (…) Mi-au facut un ecograf, a venit o doctorita si mi-a spus — ‘De ce ati venit? Trebuia sa luati un supozitor sau altceva pentru durere.
De ce ati venit sa stati pe patul spitalului? Mai bine stateati acasa’. Aveam deja 41 de saptamani. (…) Mi-au spus ca inca nu e deschis colul si nu pot naste. O alta doctorita, care era de garda, a spus ‘daca aveai doctorul tau stiai cand trebuie sa nasti. Nu veneai sa stai aici’ „, a mai spus Irina Irimia.
Femeia sustine ca, in urma cu cativa ani, a nascut tot la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda” din Iasi, dupa o sarcina nesupravegheata.
Atunci copilul ar fi murit asfixiat dupa ce ar fi inghitit lichid amniotic care a ajuns in plamani.
in replica, reprezentantii Spitalului de Obstetrica si Ginecologie spun ca fetita avea la nastere 2,700 de grame, si a decedat la 44 de ore dupa nastere din cauza „aspiratiei de lichid amniotic si sindrom de hipertensiune pulmonara persistenta”.
„Este o mama internata la noi in spital. Pe parcursul monitorizarii nu s-a constatat nimic deosebit. La ultima monitorizare, bataile cordului fatului au fost modificate. S-a facut cardio-topografie, moment in care colegii obstetricieni au observat si prezenta unei circulare de cordon, care a produs o suferinta fetala acuta. Copilul cand are o suferinta fetala acuta reactioneaza prin eliminarea meconiului (primul scaun al nou nascutilor — n.r) in burtica mamei. Copilul a avut probleme la nastere.
A avut APGAR 5, a fost intubat inca din sala de nastere, a fost ulterior transferat in Terapie Intensiva unde s-au instituit toate masurile terapeutice conform protocoalelor in vigoare. Acest copil a beneficiat si de o ventilatie care se mai face doar la Bucuresti. in ciuda tuturor masurilor, copilul a decedat la 44 de ore de viata. Copilul a fost monitorizat zilnic. Nu poti face o interventie in momentul in care rezultatele sunt normale. Cu atat mai mult cu cat mama era la a treia nastere. De regula se naste natural. Nu era o sarcina depasita”, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda”, Anca Bivoleanu.
Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Patrick, câștigător al sezonului 3 „Casa Iubirii”, enervat la culme de gestul iubitei sale, Bianca: "Ești cea mai enervantă persoană pe care o cunosc"- radioimpuls.ro
Citeste si: Viața muncitorilor străini în România. Nepaleza care vrea să fie româncă și băiatul care simte că e singur pe lume- antena3.ro
Potrivit acesteia, conducerea maternitatii a demarat o ancheta interna.
„Astazi se face necropsia, asteptam rezultatele ei. Conducerea spitalului a demarat o ancheta interna pentru a se vedea daca au fost respectate toate protocoalele si procedurile”, a mai spus Anca Bivoleanu.
Sursa: AGERPRES