Traian Băsescu și familia sa au la dispoziție 60 de zile pentru a se muta din vila de protocol de care beneficia gratuit, în calitate de fost șef de stat, au transmis luni oficialii RA-APPS (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat).

Citeste si: Traian Băsescu s-ar afla în stare gravă la Bruxelles

Acest termen curge de la data de 23 martie, când instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități de stat.

O nouă lovitură pentru Traian Băsescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia este una definitivă, astfel încât actualul europarlamentar și-a pierdut toate beneficiile de fost președinte.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Citeste si: Băsescu își pierde beneficiile de fost președinte

Traian Băsescu a refuzat să comenteze la acel moment sentința, dar a precizat că va merge la CEDO.

"Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează.

În aceste condiții, atat titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare", a transmis luni RA-APPS pentru HotNews.ro.

În calitate de șef al statului în perioada 2004-2014, Traian Băsescu a primit în folosință gratuită, în februarie 2015, o vilă aflată în strada Gogol nr.2 din Sectorul 1. 

Traian Băsescu își pierde și indemnizația de fost președinte

Potrivit modificării făcute în 2021 la legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, o decizie definitivă de colaborare cu fosta Securitate atrage pierderea drepturilor acordate pentru restul vieții.

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

  • a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
  • b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Sursa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si