Traian Berbeceanu ar putea fi noul prefect al Capitalei. Dezvăluiri din viaţa "Comisarului Cattani de România"
Traian Berbeceanu, supranumit Comisarul Cattani de România, ar putea fi noul prefect al Bucureştiului. Informaţia a fost confirmată de premierul Ludovic Orban, care a precizat că unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.
Premierul Ludovic Orban a spus că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București. El a confirmat că unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu. Decizia va fi luată joi,în ședința de Guvern, a precizat el.
„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei.
Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.
„Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a trimis în pușcărie mai mulți interlopi din Alba, Hunedoara şi din Sibiu. Ulterior, Berbeceanu a fost implicat într-un dosar despre care presa a scris că ar fi fost fabricat de procurori DIICOT Alba. În iunie 2016, Traian Berbeceanu a fost achitat în primă instanţă pentru mai multe acuzații. În schimb, Ioan Mureşan (fost procuror şef al DIICOT Alba) şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeaşi structură) au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare.
Aceştia sunt acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu”, se arată într-un comunicat al PNL.
Traian Berbeceanu a fost desemnat „Polițistul anului” în 2007 şi 2013
Până să ajungă în preajma unei asemenea funcții, Traian Berbeceanu a avut probleme serioase. Acesta a fost acuzat că a sprijinit o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere si care a generat un prejudiciu de 3,5 milioane de lei.
Traian Berbeceanu era învinuit de favorizarea infractorului și a fost trimis în judecată. A fost achitat, în prima instanță, pe 30 iunie 2016, după care în martie 2018 a început judecata în apel.
Interesant este că Traian Berbeceanu a stat în arest aproape o lună, din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul deschis pe numele lui de DIICOT Alba, deși nu existau absolut deloc probe care să constate vina.
Arestarea lui Traian Berbeceanu
După arestarea sa, Traian Berbeceanu a fost schimbat din funcţie şi trimis să lucreze la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Trebuie specificat că în noiembrie 2013, dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Alba la Structura Centrală a DIICOT.
A urmat trimiterea în judecată pentru luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare. În ciuda acuzelor dure, Traian Berbeceanu și-a păstrat calmul și a transmis doar că are încredere în lege. „Nu vreau graţiere, vreau să lăsaţi Înalta Curte să îmi redea demnitatea”, spunea în 2017.
În 2016, Traian Berbeceanu a fost achitat în primă instanţă pentru mai multe acuzații. În schimb, Ioan Mureşan (fost procuror şef al DIICOT Alba) şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeaşi structură) au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare. Aceştia sunt acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu