Transplantul înseamnă VIAŢĂ! Ce spune conducerea ANT despre atacurile din ultima vreme
Ca urmare a informaţiile vehiculate în spaţiul public privind neregulile din activitatea de transplant, Agenţia Naţională de Transpant face următoarele precizări:
"Ca urmare a sesizării DIICOT în septembrie 2018 de către fosta conducere a instituţiei privind neregulile din sistemul de transplant, sesizare care a fost amplu mediatizată şi folosită cu orice ocazie pentru a destabiliza şi slăbi încrederea populaţiei, a personalulului medical, precum şi a autorităţilor în beneficiile programului de transplant, după finalizarea investigaţiilor, s-a stabilit că nu există indicii temeinice care să vină în susţinerea aspectelor sesizate şi cu privire la existenţa unor fapte penale.
Mediatizarea excesivă a unei situaţii, afirmaţiile denigratoare şi calomnioase la adresa activităţii de transplant şi ANT sunt de natură să inducă panică în rândul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare. Rezultatul va atrage dificultăţi în obţinerea consimţământului de donare, cu scăderea dramatică a activităţii de transplant şi consecinţe directe asupra celor aflaţi pe listele de aşteptare.
Reluăm din mesajele transmise anterior de instituţia noastră privind procedurile şi protocoalele de alocare a organelor, compatibilitate donator – receptor, raportarea donatorilor şi a organelor existente la nivelul ANT.
Astfel încât, afirmaţiile că la ANT alocarea de organe nu se face după criterii clare şi doar pe baza unor “cutume” nu are nicio acoperire.
Registrul Naţional de Transplant (RNT) este funcţional, are o evidenţă strictă asupra tuturor pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare prin atribuirea codului CUIANT. De asemenea, există o evidenţă strictă a tuturor donatorilor aflaţi în moarte cerebrală declaraţi pe teritoriul României, precum şi a donatorilor vii.
Cea mai buna evidenţă a bolnavului transplantat este aceea care denotă că pacientul primeşte medicaţie imunosupresoare. În privinţa alegerii pacienţilor receptori, care vor primi un organ transplantabil, decizia aparţine în exclusivitate echipei multidisciplinare de transplant, singura responsabilă de reuşita/nereuşita transplantului şi în niciun caz nu poate fi decizia ANT.
Procedurile de alocare a organelor au fost transmise de centre către ANT, care le-a trimis Ministerului Sănătăţii în vederea promovării lor prin ordin de ministru.
O serie de neconcordanţe privind desfăşurarea activităţii administrative a ANT sunt asumate şi au cauze complexe şi variate: lipsa de personal, salarizarea umilitoare, condiţii inadecvate de muncă, bugetul insuficient care nu a permis niciodată desfăşurarea vreunei campanii de promovare, toate acestea fiind corectabile.
Agenţia Naţională de Transplant militează pentru baze ştiinţifice ale activităţii de transplant, evidenţe clare şi transparenţa proceselor şi în final rezultate durabile traduse în longevitate şi calitate a vieţii.
Transplantul înseamnă VIAŢĂ!", se arată în comunicatul ANT.