Angajații operatorilor de transport au pornit către Capitală. Aceștia sunt nemulțumiți de tarifele polițelor obligatorii de răspundere civilă, iar solicitările includ mai multe modificări legislative, chiar și adoptarea unei legi anti-dumping.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri despre protestul "spontan" al transportatorilor, manifestație la care au venit și fermieri, că până în acel moment, ministerul Agriculturii nu primise nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asuma acest protest.
Ministrul a spus că a programat deja o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile care va avea loc săptămâna viitoare, în cadrul căreia vor fi prezentate programele pregătite pentru acest an.
Autostrada și mai multe sectoare de drum sunt blocate
Totodată, a ținut să asigure fermierii că subvențiile vor fi acordate în timp util, iar subvenția pentru motorină va rămâne la valoarea maximă posibilă.
Traficul pe Autostrada A1, pe Centura București și centurile marilor municipii este blocat sau înregistrează întârzieri considerabile.
Potrivit declarațiilor făcute de președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor prevede mai multe puncte importante. Printre cele mai importante este vorba despre: plafonarea polițelor de răspundere obligatorie auto (RCA) în regim de urgență la suma de 5.000 de lei pentru autovehiculele din clasa B 0, care se referă la asigurații noi fără istoric de daune.
Transportatorii și fermierii cer amendarea Ordonanței de Urgență 43/1997 pentru toleranțele la mase și dimensiuni, conformarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 cu referire la controalele în vămi și tarifele de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare.
Se solicită și aplicarea unui "tratament fiscal nediscriminatoriu pentru angajații din mediul privat în ceea ce privește alocația de cazare".
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citește și: Reacția Ministrului Agriculturii, după ce fermierii și transportatorii au paralizat mai multe orașe: ”Guvernul României a suportat 50% din consumul de motorină”
Transportatorii cer, în același timp, implementarea sistemului RO-Etransport pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat, după cum arată prevederile Directivei Europene 2006/112.
Ei mai solicită elaborarea în regim de urgență a unei legi anti-dumping care să fie promovată prin Ordonanța de Urgență pentru a fi eliminată concurența neloiale din toate sectoarele economice.
Protestele transportatorilor au loc atât în București, aceștia s-au strâns în zona Chiajna și au pornit astăzi într-o coloană către Pantelimon, dar și în alte zone ale țării. Zeci de camioane participă la protest în Capitală.
Proteste și în alte orașe din România
De la Buzău, protestatarii au pornit spre București unde s-au întâlnit cu transportatori și fermieri din alte orașe din România.
”Eu am o firmă de transport şi nemulţumirile sunt multe, problemele generate de autorităţile naţionale, de legislaţia în vigoare sunt foarte multe. Ca şi transportatori, avem mari probleme când ne expiră poliţele RCA, nu avem o predictibilitate şi o siguranţă că putem să ne plătim această asigurare.
Avem nişte instituţii ale statului inutile şi incompetente. ASF ar trebui să reglementeze situaţia asigurărilor din piaţă.
Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani, trei falimente majore care au fost plătite din banii noştri. Noi nu vrem nimic să ni se dea, ci doar protecţie din punct de vedere legislativ şi să trăim într-un stat corect. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu acciza la motorină! Începând cu 1 ianuarie s-a mărit din nou, pentru că preţul scăzuse, până în anul nou statul s-a gândit să mai bage o acciză suplimentară.
Avem această guvernare care anul trecut a spus că nu face măriri de taxe şi a venit cu o groază de modificări fiscale, iar cea mai aberantă e că eu, ca şi microîntreprindere, trebuie să plătesc un impozit pe venit de 3%.
Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro
Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro
Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro
Citește și: Exclusiv! Fermierii români blochează Capitala. Ei își doresc fapte și nu doar promisiuni deșarte: ”Clasa politică să fie solidară cu domeniile care încă mai au o șansă în țara asta”
Pai dacă eu am pierdere pentru că nu merge treaba, am cheltuieli mari, am daune sau nu am încasări, de ce trebuie eu să îţi dau ţie, statul român, 3% din pierderea mea? Sunt multe nemulţumiri şi mi-aş dori ca această răzvrătire să fie paşnică şi civilizată şi să avem un dialog coerent şi corect cu autorităţile statului român”, a declarat Ionuţ Cercel, un reprezentant al unei firme de transport din Buzău, potrivit News.ro.
Și în Galați și în Cluj și în alte orașe ale țării zeci de protestatari au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile.