O echipă de cercetători de la spitalul Cedars-Sinai, din Los Angeles, a realizat un studiu clinic pe 40 de pacienți de sex masculin care fuseseră spitalizați cu COVID-19 cu forme moderate până la severe. Pacienții recrutați au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri.
Jumătate dintre ei au fost tratați timp de cinci zile, de două ori pe zi, cu injecții cu 100 miligrame de progesteron, hormonul sexual feminin, potrivit Daily Mail.
Citeste si: Președintele Braziliei crede că coșmarul COVID este un război împotriva sa La finalul studiului, desfășurat în perioada aprilie-august 2020, specialiștii au constatat că grupul care a primit progesteron a obținut cu 1,5 puncte mai mult pe o scară clinică de 7 puncte (7 înseamnă „nespitalizat, fără limitări ale activităților”, iar 1 înseamnă „deces”).
Bărbații, afectați diferit de coronavirus decât femeile
Medicii au avut această inițiativă după analiza mai multor rapoarte care arătau că bărbații prezintă un risc mai mare de boli grave și deces în urma contractării noului coronavirus decât femeile.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
De asemenea, era cunoscut faptul că progesteronul are anumite proprietăți antiinflamatorii și, astfel, exista posibilitatea să amortizeze răspunsurile imune, adesea fatale, numite „furtuni de citokine”.
„Ca medic, am fost surprinsă de disparitatea de gen în rândul pacienților cu COVID-19 care sunt foarte bolnavi, rămân în spital și au nevoie de ventilatoare”, a declarat coordonatoarea studiului, pneumologul Sara Ghandehari.
Citeste si: Vești BUNE: România nu va intra în CARANTINĂ
Care sunt limitele studiului
Progesteronul este produs atât în corpul bărbaților, cât și în cel al femeilor, dar acestea din urmă au cantități mai mari din acest hormon în timpul anilor de reproducere. Experții au remarcat, de asemenea, că femeile aflate în premenopauză tind să experimenteze cazuri mai puțin severe de COVID-19 decât cele ajunse la menopauză.
„În timp ce descoperirile noastre sunt încurajatoare pentru potențialul utilizării progesteronului pentru a trata bărbații cu COVID-19, studiul nostru a avut limitări semnificative”, a avertizat dr.
Ghandehari. În primul rând, a explicat ea, au fost puține persoane incluse în studiu, iar grupul a fost alcătuit în principal din indivizi albi, hispanici și obezi, cu comorbidități moderate, care servesc la creșterea riscului de rezultate mai proaste.
Citeste si: A murit regina luxului! Vestea a căzut ca un trăsnet printre milionarii lumii
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„Sunt necesare cercetări suplimentare la populații mai mari, mai eterogene, inclusiv la femeile aflate în postmenopauză și la alte centre de tratament”, a adăugat dr.
Ghandehari.
Toți pacienții incluși în studiu au fost evaluați de către medici timp de 15 zile sau pe toată durata spitalizării.