Namolul si apele sarate de aici fac minuni pentru fertilitate si cresc sansele de a ramane insarcinata.
Infertilitatea a devenit o probleme din ce in ce mai reala in romania si, conform statisticilor medicale, dupa 35 de ani, fertilitatea scade in mod natural. In anii '70 media de varsta pentru procreare era de 22-23 de ani, astazi a ajuns sa fie extrem de ridicata, undeva intre 33 si 38 de ani.
Namolul de la Sovata are efecte antiinflamatorii si hormonale, iar apa sarata din Lacul Ursu e benefica pentru tratamentele hormonale.
Ultima determinare hormonala a lacului ursu a fost efectuata in 2011, la Budapesta, si a relevat valori inalte de estrogen si progesteron asemanator uman atat in namol, cat si in apa extrasa din Lacul Ursu. Acesti produsi hormonali provin de la crustaceul de apa sarata Artemia salina, dar si de la microflora lacului.
Tampon vaginal cu namol. Foto tratamentsovata.blogspot.ro Tratamentele ginecologice se desfasoara pe durata a doua saptamani si constau in irigatii vaginale cu apa sarata, tampoane vaginale cu namol, impachetari externe cu namol, bai sarate, electroterapie cu efect antiinflamator.