În 2024, România va trece la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

Schimbarea orei, care are loc de două ori pe an, în primăvară și toamnă, este un subiect dezbătut intens, atât din punct de vedere al efectelor asupra sănătății, cât și al eficienței energetice.

Cum se schimbă ora în România în 2024?

Trecerea la ora de iarnă are loc în fiecare an în ultimul weekend al lunii octombrie, conform reglementărilor Uniunii Europene. În 2024, schimbarea se va efectua în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie. La ora 4:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Acest lucru permite oamenilor să "câștige" o oră de somn în acea noapte, însă, în schimb, zilele vor deveni mai scurte, iar întunericul va cădea mai devreme în timpul serii. Practic, România revine la "timpul normal", cunoscut și ca ora standard sau ora de iarnă, după ce a funcționat conform orei de vară din martie.

Ora de iarnă 2024 - România

Ora de iarnă 2024 - România

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ora de iarnă 2024: România schimbă ora în weekend! Iată cum trebuie fixate ceasurile

De ce schimbăm ora?

Practica de a schimba ora de două ori pe an a fost introdusă inițial cu scopul de a maximiza utilizarea luminii naturale și de a economisi energie.

În România, trecerea la ora de vară a fost implementată pentru prima dată în 1932, în perioada interbelică. După o pauză de câțiva ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acest sistem a fost adoptat definitiv începând cu 1979, în contextul unei crize energetice globale.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

Citeste si: Rolul decisiv pe care l-ar fi avut un frizer în asasinarea lui Ioan Crișan. Detalii noi din atentatul cu bombă din Arad- wowbiz.ro

Pe timpul verii, ceasurile sunt mutate cu o oră înainte pentru a beneficia de mai multă lumină naturală seara, reducând astfel nevoia de iluminat artificial. În timpul iernii, revenirea la ora standard permite ca diminețile să fie mai luminoase, chiar dacă serile se întunecă mai devreme.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă?

Schimbarea orei, deși aparent minoră, poate avea efecte asupra ritmului nostru circadian, cunoscut și ca ceasul intern al organismului. Acest ritm reglează ciclul de somn și veghe și este influențat în mare parte de expunerea la lumină naturală. Atunci când ceasul biologic este perturbat, chiar și cu o oră, pot apărea simptome precum oboseala, dificultăți de concentrare și tulburări de somn.

Citește și: Când se schimbă ora de iarnă în 2024 și cum trebuie potrivite ceasurile?

Deși trecerea la ora de iarnă, care implică o oră în plus de somn, poate părea mai ușoară decât schimbarea din primăvară, atunci când pierdem o oră de somn, adaptarea nu este întotdeauna automată. Este nevoie de câteva zile pentru ca organismul să se obișnuiască cu noul ritm. Mai ales pentru cei care au un program strict sau suferă de afecțiuni precum insomnia, această trecere poate provoca disconfort.

În plus, schimbarea orei influențează și sănătatea mintală. Zilele mai scurte și lipsa luminii naturale pot duce la apariția simptomelor depresiei sezoniere, cunoscută și sub numele de tulburare afectivă sezonieră (TAS). Această afecțiune apare în principal în lunile de toamnă și iarnă, când expunerea la soare este limitată, ceea ce afectează producția de serotonină și melatonină, două substanțe chimice esențiale pentru starea noastră de spirit

și somn.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cât ar fi plătit fiica milionarului Ioan Crișan pentru a-și ucide tatăl. Laura Crișan a fost arestată. Detalii cutremurătoare din anchetă- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat de 68 de ani căzut în comă și-a pierdut amintirile din ultimii 40 de ani. Crede că suntem în 1980 și are o iubită de 19 ani- antena3.ro

Schimbarea orei în România: Trecerea la ora de iarnă 2024

Schimbarea orei în România: Trecerea la ora de iarnă 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Trecerea la ora de iarnă în context european

Deși România și majoritatea țărilor din Uniunea Europeană continuă să aplice sistemul de schimbare a orei, acest subiect este unul de dezbatere la nivel european. În 2018, Parlamentul European a votat pentru eliminarea obligativității schimbării sezoniere a orei, lăsând la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă va menține ora standard (de iarnă) sau ora de vară pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, aplicarea acestei schimbări a fost amânată în mod repetat, în mare parte din cauza pandemiei și a altor priorități politice și economice.

Ora de iarnă 2024 - România

Ora de iarnă 2024 - România

[Sursa foto: PixaBay]

România, la fel ca alte țări din Uniune, așteaptă o decizie finală cu privire la acest subiect. Dacă ar fi să se renunțe la schimbarea orei, țara noastră ar trebui să aleagă între a rămâne permanent pe ora de vară, care înseamnă zile mai lungi în timpul serii, dar dimineți întunecate pe timpul iernii, sau ora de iarnă, care aduce dimineți mai luminoase, dar apusuri timpurii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si