Trecutul și prezentul nu au fost niciodată mai conectate. 5 sfaturi de la experții în design interior pentru decorarea unui imobil plin de istorie
Desăvârșirea procesului de restaurare a unui loc cu o bogată încărcătură culturală și istorică este un act al prezervării valorilor trecutului pentru generațiile viitoare. Prin simpla reabilitare a fațadelor atacate de un timp neiertător poți debloca un echilibru al comuniunii dintre conservarea autenticității istorice și adăugirea unor elemente ale confortului modern.
În acest sens, dacă erai indecis(ă) în privința acceptării unei moșteniri imobile valoroase de familie ori față de achiziționarea unei case din timpul somptuosului interbelic, lista de mai jos te va putea ajuta cu câteva idei de reînnoire ale micului conac strămoșesc fără a-i alunga farmecul de odinioară!
Descoperă 5 indicații moderne inspirate de un „passe-avant” istoric care te vor ajuta să menții magia trecutului casei tale:
Lemn de tărie tare pentru dormitoare
În privința dormitoarelor, o alegere inspirată este aceea a dotării lor cu un parchet din lemn autentic. Nimic nu este mai plăcut decât pășitul tiptil pe o podea proaspăt lustruită și cu un scârțâit caracteristic. În plus, parchetul din lemn este indicat pentru conservarea căldurii din încăpere și în cazul în care îți dorești o investiție sigură, durabilă și atemporală. Pentru un contrast interesant, poți să îmbogățești decorul camerei de odihnă cu un mobilier lemnos apropiat din punct de vedere al cromaticii cu dușumeaua: spre exemplu, un dormitor cu parchet din stejar alb poate fi accentuat prin plasarea unei măsuțe vintage de toaletă în nuanțe asemănătoare în direcția ferestrelor.
Căldura unor vâlvătăi de altădată
Pentru un surplus de eleganță clasică, un șemineu nu poate da greș! În cazul în care preferi comoditatea în detrimentul unei investiții costisitoare și designul bogat al pieselor vintage, un șemineu antic nu te va dezamăgi! Aproape orice imobil clasat în categoria celor istorice are în inventar un șemineu impresionant căruia îi poți reda frumusețea prin diferite trucuri ingenioase. Spre exemplu, poți începe prin a încerca personal sau cu ajutorul unui restaurator specializat să restabilești sau să înlocuiești detaliile corpului ceramic al șemineului; de asemeni, îl poți scoate în evidență și cu ajutorul unei oglinzi mari cu o ramă bogat încrustată ori cu piese decorative/ tablouri aranjate cu bun gust deasupra lui. Un alt sfat recomandat, și cel mai important de altfel, îl reprezintă un branșament la gaze pentru șemineu. Grație unui astfel de demers, ce poate fi întreprins de niște profesioniști precum cei de la mastergaz.ro, livingul tău va căpăta acea estetică echivalată unei atmosfere dogoritoare și romantice caracteristice romanelor lui Jane Austen, fără a renunța la comoditatea prezentului.
Patul cu baldachin: o adevărată experiență regală
Un astfel de moft nu mai este rezervat familiilor regale europene. Așadar, îți poți îndeplini visul din copilărie de a deține un pat cu baldachin prin comandarea unui atașament online din orice magazin de profil sau prin căutarea patului/ baldachinului pe site-uri cu mobilier vintage. Cea din urmă selecție te va mulțumi atunci când confortul din dormitor este creionat de tine, asemeni unui pat masiv complimentat de finețea unor perdele mătăsoase desprinse în valuri din înaltul structurii decorative (marea majoritate a mobilierului vintage fiind de foarte bună calitate).
Eleganța acronică a unei canapele antice
O canapea antică poate constitui punctul central al sufrageriei prin conferirea unor avantaje ce țin de estetică, coloristică și stil. O astfel de piesă de mobilier unică poate adăuga o notă de eleganță prin detalii precum: o tapițerie în nuanțe pastel cu un print floral, detalii complexe sculptate pe picioarele din lemn etc. Nu uita că cele mai căutate canapele vintage prezintă caracteristici precum picioare sub formă de gheare de leu, tapițerie (printată sau brodată) capitonată, brațe rotunjite, particularități subtile ale unui design reminiscent perioadei La Belle Epoque ori Art Deco.
Savoare, gust și design culinar din plin
Pentru un spațiu des utilizat și aglomerat precum bucătăria, o infiltrare a naturii în inima locuinței este potrivită dacă dorești să menții un stilism minimalist și aerisit, fără însă a-ți sacrifica predilecțiile față de un decor clasic, adoptat în alte încăperi ale casei. Prin urmare, cărămida și pietrele naturale sunt materiale ideale pentru un blat central sau pentru pardoseala bucătăriei; Imaginează-ți accente de turcoaz ale unui model art deco pe faianța din dreptul blatului de gătit, un cuptor și frigider în aceeași tentă de albastru peruzea, o podea albă ș.a. Nu este doar un vis al oricărui designer interior, ci un pas spre conturarea unei case comparative celor din reviste sau filme! Așa că, acesta este impulsul pe care îl așteptai pentru a-ți transforma bucătăria într-una demnă de măiestria Juliei Child.
Prin urmare, aceste cinci sfaturi de design interior nu constituie niște simple ghiduri pentru cei ce își doresc să restaureze un imobil plin de istorie, ci reprezintă repere prețioase pentru cei dornici să îmbrățișeze modernul cu eleganța clasică a vintage-ului și a elementelor antice în propriile locuințe. De la căldura șemineelor de altădată la savoarea bunătăților dintr-o bucătărie desprinsă dintr-o revistă din anii ‘30, aceste idei conturează primii pași către un spațiu personalizat și autentic, în care trecutul și prezentul se întâlnesc într-o armonie fascinantă, captivantă pentru orice privitor amator de splendoare și finețe.