Trei greșeli făcute de armata rusă în Ucraina. Au trecut 100 de zile de la începerea războiului
Greșeli armată rusă război Ucraina. Se pare că Rusia repetă în estul Ucrainei greșelile aceleași greșeli pe care le-a avut când a încercat să cucerească capitala Kiev.
Au trecut 100 de zile de la începerea războiului din Ucraina
În ziua 100 a războiului declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei, fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev amenință Kievul cu noi bombardamente după ce Statele Unite au decis să trimită rachete
de rază medie (circa 80 km) armatei ucrainene.
„Victoria va fi a noastră”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt videoclip postat pe Instagram, în ziua în care care se împlinesc 100 de zile de când Rusia a invadat Ucraina.
Rusia va lovi decisiv centrele de decizie din Kiev dacă Ucraina va folosi armele primite de la Statele Unite ale Americii împotriva teritoriului său, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.
„Dacă aceste arme vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei, forțele armate ale țării noastre nu vor avea de ales decât să distrugă centrele de decizie”, a declarat joi Dmitri Medvedev pentru canalul Al Jazeera.
Capitala Kiev nu mai este ameninţată direct de trupele ruse după retragerea lor din regiune la sfârşitul lui martie, pentru a se concentra asupra fronturilor din est şi din sud.
În dimineața zilei de 24 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat o operațiune militară specială în regiunea ucraineană Donbas.
Ce greșeli a făcut armata rusa în această perioadă
Iată ce greșeli au făcut trupele rusești de la invadarea Ucrainei!
Vladimir Putin a numit în aprilie un nou comandat al trupelor sale pe generalul Aleksander Dvornikov, o mișcare pe care mulți au considerat-o o eșuare a planului inițial de luptă. Dvornikov a încercat să facă unităţile aeriene şi terestre să-şi coordoneze atacurile, au declarat oficialii americani.
Dar generalul nu a mai fost văzut în ultimele două săptămâni, ceea ce i-a făcut pe unii oficiali americani să spună cu privire la cine se află de fapt la conducerea campaniei.
Una dintre greșeli este că piloții ruși continuă să aibă același comportament temător pe care îl aveau și la începutul războiului: trec peste graniţă pentru a lansa atacuri şi se întorc rapid pe teritoriul rusesc, în loc să rămână în spaţiul aerian ucrainean pentru a limita răspunsul forţelor ucrainiene.
Astfel, Rusia nu a obținut superioritate aeriană, susțin oficialii americani.
Unele dintre zonele pe care trupele ruseşti au reuşit să le cucerească au fost rapid contestate, chiar recucerite de forțele ucrainene. Harkov este cel mai bun exemplu. Armata rusă a petrecut şase săptămâni bombardând al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.
„Ruşii au cucerit Harkov pentru o scurtă perioadă de timp. Ucrainenii au contraatacat şi au recucerit Harkovul”, a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
Tăierea liniilor de aprovizionare ruseşti la est de Harkov ar aduce trupele ruseşti în aceeaşi poziție în care au fost după ce au înaintat spre Kiev, la începutul războiului.
Armata rusă urmează o metodă doctrinară de tip sovietic, unde trupele de pe teren nu sunt încurajate să semnaleze defecte de strategie unele dintre ele evidente, altele care pot fi ajustate.
Chiar dacă Dvornikov a încercat să schimbe modul de acțiune al forțelor ruse, invazia nu „se desfășoară foarte diferit în est față de tentativa din vest, deoarece nu a reușit să schimbe caracterul armatei ruse”, declară Frederick W. Kagan, analist al Proiectului Amenințări Critice de la American Enterprise Institute, citează Digi24.ro.
„Există câteva defecte împământenite în armata rusă pe care nu le-ar fi putut repara în ultimele săptămâni, chiar dacă ar fi încercat. Defectele sunt profunde și fundamentale”, a explicat specialistul.