Pe 24 iunie 2024 în Calendarul ortodox este sărbătoare mare: Ce semnificație are Lunea Sfântului Duh? Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Rusalii.

Tot în această zi se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul( Sânzienele sau Drăgaica) și Începutul Postului Sfinților Apostoli.

Calendarul ortodox pentru 24 iunie 2024: Lunea Sfântului Duh

În a doua zi de Rusalii, pe 24 iunie 2024, în Calendarul Ortodox se sărbătorește Lunea Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Conform Penticostarului, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii, sărbătoarea este dedicată „Preasfântului și de viață făcătorul și întrutot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.”

În calendarele ortodoxe românești aceasta zi este menționată ca fiind sărbătoarea Sfintei Treimi.

Un moment semnificativ în istoria Bisericii Ortodoxe legat de Sfântul Duh a avut loc la Sinodul II Ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol. Acest sinod a respins învățătura eretică a lui Macedonie, care susținea că Sfântul Duh este o „creatură”. Sinodul a elaborat restul articolelor din Crez și a afirmat dogma că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit”.

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Mesaje și urări inedite în ziua de Rusalii 2024. Cum e bine să saluți în ziua de Pogorârea Sfântului Duh

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Lunea Rusaliilor, sau Lunea Sfântului Duh, este o zi de mare importanță în tradiția ortodoxă. Această zi vine în continuarea sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, subliniind importanța Duhului Sfânt în viața creștinilor. Duhul Sfânt este considerat a fi sursa de viață și sfințenie, cel care inspiră, călăuzește și sfințește Biserica.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul: Sânzienele și Drăgaica

Tot pe data de 24 iunie, creștinii ortodocși prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare cu adânci semnificații religioase și tradiții populare.

Această zi este cunoscută în popor sub denumirile de Sânziene sau Drăgaica, aducând împreună aspecte spirituale și elemente ale folclorului românesc.

În tradiția populară românească, sărbătoarea de pe 24 iunie este cunoscută și sub numele de Sânziene sau Drăgaica. Aceste denumiri reflectă o serie de obiceiuri și credințe străvechi legate de solstițiul de vară și de forțele naturii.

Sânzienele 2024

Sânzienele sunt considerate zâne ale câmpului și ale florilor, având puteri magice. Se spune că în noaptea de Sânziene, cerurile se deschid, iar zânele dansează și cântă, aducând rodnicie și fertilitate pământului.

În această noapte, fetele își pun flori de sânziene sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar cununile din flori sunt aruncate pe acoperișuri, în speranța unui an bogat și prosper.

Sânzienele se sărbătoresc pe 24 iunie 2024

Sânzienele se sărbătoresc pe 24 iunie 2024

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rusaliile 2024 se sărbătoresc pe 23 și 24 iunie. Tradiții și obiceiuri pentru Pogorârea Sfântului Duh

Drăgaica 2024

În unele regiuni, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Drăgaica. Fetele tinere, îmbrăcate în alb și împodobite cu coronițe de flori, dansează și cântă, recreând vechi ritualuri de invocare a belșugului și sănătății.

Drăgaica este considerată o zeiță a recoltei, iar dansurile și cântările sunt menite să asigure protecția culturilor și prosperitatea comunității.

Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel în 2024

Data la care începe Postul Sfinților Petru și Pavel nu este fiză și depinde de data la care are loc sărbătoarea Învierii Domnului (Paștele ortodox).

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Postul celor doi sfinți începe în 2024 pe date de 24 iunie 2024 și se va încheia pe 28 iunie 2024, înainte de sărbătoara Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care sunt celebrați în fiecare an pe 29 iunie.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si