Trei rețete pentru Moșii de toamnă 2022. Ce se împarte
Trei rețete pentru Moșii de toamnă 2022. Pe data de 5 noiembrie 2022, creștin ortodocșii prăznuiesc Moșii de Toamnă. Noi v-am pregătit trei rețete pentru a le împărți în această zi sfântă!
Trei rețete pentru Moșii de toamnă 2022. Iată trei rețete pe care le poți pregăti, pentru a le împărți de Moșii de Toamnă 2022!
Moșii de Toamnă 2022 au loc pe data de 5 noiembrie 2022. În această zi, numită şi Sâmbăta Morţilor sau Ziua Morţilor, este bine să mergem la biserică cu colivă şi pomană pentru a fi sfinţite.
Ingrediente:
- 500 g grâu decorticat sau arpacaş
- 375 g zahăr
- aproximativ 250 g nuci curăţate
- vanilie
- coaja rasă de lămâie (opţional)
- o cană şi jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiţi (dacă nu o pregătim în zile de post)
- zahăr pudră (pentru pudrat)
- o linguriţă rasă cu sare
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- puţină cacao
- bomboane, pentru ornat coliva
Mod de preparare:
Mai întâi alegem bine grâul, îl spălăm în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești), după care îl punem la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.
Când începe să fiarbă apa, se dă focul mai mică și nu se amestecă cu lingura în timpul fierberii, ci se mișcă oala din când în când, ca grâul să nu se lipească.
Mai departe, se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când absoarbe apa, iar bobul de grâu este „înflorit’.Se dă vasul jos de pe foc şi îl acoperim cu un şervet curat, apoi îl învelim cu un șervet, ca să-şi menţină căldură cât mai mult.
Apoi, grâul fiert se răstoarnă într-o oală și se acoperă cu un șervet umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă, din care jumătate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie în bucățele mai mici.
De dimineață, se adaugă miezul de nucă sfărâmată și se adaugă aromele: esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Compoziția se frământă bine cu mâna.
Coliva se așază pe platouri și se nivelează bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.
La final, se ornează folosind un şablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care se cerne cacao. La ornat mi putem folosi și diverse: drajeuri sau nuci, după preferinţe.
Prepară aluatul de clătite conform reţetei clasice, după care pune-le deoparte. Amestecă smântâna cu un ou şi cu puţin zahăr. Amestecă brânza de vaci cu celelalte două ouă şi cu restul de zahăr. Umple fiecare clătită cu brânză şi pune-o într-o tavă, unsă cu puţin unt în prealabil. La final toarnă smântâna peste clătite. Întinde uniform şi bagă în cuptorl încins la circa 180 de grade Celsius. E gata în momentul în care a prins o culoare rumenă.
Mai întâi taie pulpa de porc în bucăţi mai mici şi pune-o în ceaun, în apă cu puţină sare. Apă trebuie să acopere carnea. În momentul în care începe să fiarbă, schimbă apa. Adaugă apoi dafinul, piperul şi sarea. Lasă să fiarbă la foc potrivit. Cât timp carnea se face în ceaun, curăță ceapa şi toac-o mărun. Spală, curăță şi taie şi ardeiul. Curăță usturoiul şi mărunțește-l.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pune peste carne usturoiul, ceapa, bulionul și cimbrul. Lasă să fiarbă în continuare. În momentul în care sosul din ceaun scade, adaugă şi bucăţelele de cârnaţi. La final toarnă vinul. După maxim 10 minute mâncărica e gata.
Dacă vrei să-i dai fripturii o aromă aparte, la final, după ce ai oprit focul, poţi adăuga 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi.
Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței
Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Citeste si: Șase tradiții la Moșii de toamnă. În această zi este bine să fim împăcați cu toți oamenii