Close sidebar
Close sidebar

Trei români stabiliți în Australia au mers la DNA pentru a declara că au obținut certificate false anti-COVID-19 de la Vama Petea

Trei români stabiliţi în Austria au declarat la Direcția Națională Anticorupție că au obținut certificate false de vaccinare de la Vama Petea fără a se vaccina.

Madalina Grigore,

Trei români stabiliți în Australia au declarat la DNA că au obținut certificate false de vaccinare anti-COVID-19 de la Vama Petea, fără a se vaccina împotriva Covid-19.

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că cei trei au mers la DNA după ce au văzut că anchetatorii au reţinut mai multe persoane responsabile cu vaccinarea în centrul de vaccinare din Vama Petea, încheind cu procurorii anticorupţie acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. 

Pe 25 noiembrie, procurorii DNA Oradea au extins urmărirea penală în ceea ce privesc certificatele false de vaccinare, iar mai multe persoane printre care și o asistentă din cadrul Direcției de Sănătate Publică au fost reținute. Asistenta este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată

Potrivit DNA, suspecții figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale şi registratorii din centrul de vaccinare Petea care sunt implicaţi în eliberarea certificatelor false de vaccinare şi cei interesaţi de obţinerea acelor certificate.

Citeste si: Șeful DNA: În perioade de criză, cum e pandemia, corupţia prosperă

Datele arată că peste 3.500 de persoane nu au fost în centrele de vaccinare sau nu au primit efectiv doza de vaccin anti-COVID-19

Se pare că cei trei ar fi contribuit la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a primi doza de vaccin anti-COVID-19. Aceștia cereau și primeau în schimb sume de bani între 250 și 300 de euro.

Banii le erau transmiși asistenților medicali din centrul de vaccinare de la Vama Petea, iar o parte li se întorceau drept recompensă.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Potrivit probelor, în perioada 8 septembrie- 2 noiembrie, la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) un număr de 5.495 de persoane ca fiind imunizate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin, transmite Digi24

Înainte, alte cinci persoane au fost arestate preventiv pentru că au primit sume de bani între 250 și 300 de euro de la persoane care doreau să obțină adeverințe false de vaccinare fără a primi dozele de vaccin anti-COVID-19.

Citeste si: Angajații care refuză vaccinarea: plătesc sau nu testarea COVID? Ce prevede noul proiect de lege

Ce au declarat reprezentanții DNA

„Persoanele interesate ar fi apelat la suspecţii menţionaţi de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecţi din centrul de vaccinare Petea şi cei interesaţi de obţinerea certificatelor false ar fi fost Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la Direcţia de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecţii ar fi încărcat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverinţa de vaccinare şi, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID”, a arătat DNA.

Citeste si: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-a vaccinat anti-COVID

Procurorii au descoperit două moduri prin care se acționa

Procurorii susțin că existau două moduri prin care se acționa: persoana care era interesată se prezenta la centrul de vaccinare, dar nu primea doza de vaccin anti-COVID-19, sau persoana interesată nu mergea la centrul de vaccinare, dar primea adeverința în schimbul sumei de bani cerute. Cea de-a doua variantă era mai des întâlnită. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Procurorii arată că în a doua situație, perssoanele interesate comunicau persoanei intermediare cu ajutorul unor aplicaţii telefonice ce permit transmiterea de fişiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecţilor pentru a introduce datele în RENV și pentru a genera adeverințe de vaccinare.

„Apoi, adeverinţele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa şi sumele de bani cu titlu de mită. Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecţii Hoblea Daniela, Ilieş Marc şi Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru «serviciile» lor ”, a explicat DNA.

Citeste si: Noile restricții de Sărbători, publicate în Monitorul Oficial. Au intrat azi în vigoare, pentru 30 de zile

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI