Trei zile de foc în România. Cod ROȘU de caniculă! Vor fi și nopți tropicale
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au actualizat, miercuri dimineața, avertizările privind canicula din România și au emis primul COD ROȘU de disconfort termic din acest an. România se va topi, la propriu, în următoarele trei zile cel puțin, potrivit ANM.
Author: Razvan Ilie miercuri 23 iunie 2021 , 10:43
Canicula lovește în plin vestul țării: codul galben și portocaliu de zilele trecute se transformă în COD ROȘU, valabil pentru șapte județe din vestul țării, cu temperaturi record de peste 40 de grade!
COD ROȘU Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie Zone afectate: județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș
Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.
Nopți tropicale, cu 24 de grade Celsius
Temperaturile vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade.
COD PORTOCALIU Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie Zone afectate: Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei
Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.
Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35...37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20...22 de grade.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie Zone afectate: toată țara
În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.
În zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări
de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
Îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.