Ministerul Public a cerut detentie preventiva pentru vicepresedintele Oriol Junqueras si sapte din cei opt ministri ai cabinetului catalan destituit, care s-au prezentat in fata unui judecator de instructie la Madrid.

Parchetul a recomandat ca al optulea ministru, Santi Vila, care a demisionat din guvernul catalan inainte de declaratia unilaterala de independenta de vineri si care de atunci a facut apel la negocieri pentru gasirea unei solutii cu guvernul de la Madrid, sa poata fi eliberat pentru o cautiune de 50.000

de euro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți pantalonoase”- antena3.ro

Citeste si: Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi- wowbiz.ro

Procurorul general spaniol a cerut un mandat de arestare european pe numele fostului presedinte catalan Carles Puigdemont si a patru alti fosti ministri, care nu s-au prezentat la audierea de la tribunal. Puigdemont, aflat de luni in Belgia, si alti patru ministri destituiti au refuzat sa se prezinte in fata instantei.

Presedintele parlamentului catalan, Carme Forcadell, doi deputati si trei membri ai biroului parlamentului au obtinut o amanare a audierii lor pana la 9 noiembrie, pentru a-si putea pregati apararea.

Procurorul General cere ca toti sa fie inculpati pentru deturnare de fonduri publice, razvratire si rebeliune, ultimele doua delicte fiind pasibile de pedepse maxime de 15 si respectiv 30 de ani de inchisoare. Ei sunt, de asemenea, acuzati ca au incurajat "o miscare de insurectie activa" in cadrul populatiei catalane pentru a ajunge la secesiune, ignorand toate deciziile justitiei, inclusiv interdictia de a organiza referendumul de autodeterminare de la 1 octombrie.

Autoritatile catalane au afirmat ca la acest scrutin tabara favorabila secesiunii a obtinut 90,18% din voturi, la o rata de participare de 43%, in ciuda unei interventii uneori violente a politiei pentru a opri votul. Bazandu-se pe aceste rezultate greu de verificat, autoritatile catalane au proclamat vineri independenta 'Republicii Catalane'. Cateva ore mai tarziu, guvernul spaniol a preluat controlul asupra regiunii, a destituit guvernul acesteia si a dizolvat parlamentul, convocand noi alegeri la 21 decembrie.

De la Bruxelles, Carles Puigdemont a denuntat miercuri procesul din Spania, spunand ca este unul 'politic', pentru a explica de ce nu va da curs convocarii in fata judecatorului de instructie.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si