Este vorba despre Paderno Dugnano, un orăşel de numai 48.000 de locuitori, unde există o fabrică înfiinţată în 1900, acesta fiind locul unde este făcut trofeul pe care îl va primi naţionala Franţei sau cea a Croaţiei, cele două mari finalist, a anuntat digisport.ro. Trofeul original, făcut din aur, se află în proprietatea FIFA şi este rar expus. Designul acestuia a fost realizat în 1970 de artistul Silvio Gazzania, care a câştigat concursul internaţional pentru alegerea unul nou trofeu al Cupei Mondiale, un an mai târziu, după ce vechiul trofeu, "Cupa Jules Rimet", fusese furat, apoi recuperat.

Culmea, trofeul pe care Brazilia l-a câştigat de trei ori în perioada 1958- 1970, a fost din nou furat în 1983, din sediul Federaţiei de Fotbal din Brazilia, dar nu a mai fost recuperat nici până in ziua de azi.  Astfel, începând cu 1974, la fiecare patru ani, copia fidelă a trofeului, care este ridicat la finalul Cupei Mondiale de către echipa câştigătoare, este realizată cu minuţiozitate în fabrica GDE Bertoni din Paderno Dugnano. Modest şi foarte realist, Gazzania a spus că a fost "bucuros" şi "mândru", dar şi puţin copleşit atunci când trofeul lui a fost arătat pentru prima dată publicului larg, la Cupa Mondială din 1974.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

"Prima decernare a însemnat totul pentru mine", spunea Silvio Gazzaniga, vorbind despre momentul în care căpitanul de atunci al echipei vest-germane, Franz Beckenbauer, a ridicat trofeul deasupra capului. În prezent, regulamentul FIFA stipulează că trofeul creat de Silvio Gazzaniga- înalt de 36,8 centimetri, 6,175 kg, din care 4,9 kg este aur de 18 carate şi restul este reprezentat din două straturi de malachit- nu poate fi luat de nicio ţară.

La fiecare patru ani, câştigătorii Cupei Mondiale primesc o copie a trofeului, care să le aducă aminte de victoria lor, în timp ce trofeul original rămâne permanent în custodie în Elveţia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si