Trump l-a sunat pe Putin și i-a transmis o cerință urgentă. Cum a răspuns liderul de la Kremlin
Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin imediat după câștigarea alegerilor din SUA și i-a transmis prima sa cerință cu privire la războiul din Ucraina, transmite presa internațională. Cum a reacționat liderul de la Kremlin
Author: Sorin Negru luni 11 noiembrie 2024 , 08:34
Donald Trump a vrut să vorbească direct cu președintele Rusiei și ar fi renunțat la interpreții Departamentului de Stat al SUA, potrivit Meduza.io. De asemenea, președintele ales al SUA nu a atenționat Kievul cu privire la acest demers.
Conform sursei citate, Trump ar fi amenințat Moscova să nu încerce escaladarea războiului din Ucraina în această perioadă, lucru de care Rusia nu pare să țină cont până în prezent.
Donald Trump ar fi vorbit joi la telefon cu Vladimir Putin, au declarat mai multe surse pentru The Washington Post.
Președintele ales american "l-a sfătuit pe [Putin] să nu escaladeze războiul din Ucraina și i-a amintit de prezența militară considerabilă a Statelor Unite în Europa”.
Trump nu a anunțat Kievul că va vorbi cu Putin
Joi, echipa lui Trump a declarat pentru CNBC că a vorbit cu aproximativ 70 de lideri mondiali de la victoria sa electorală asupra vicepreședintelui Kamala Harris.
Washington Post a transmis că oficialii ucraineni „nu s-au opus discuției care a avut loc” atunci când au fost informați despre apelul cu Putin, deși Ministerul de Externe al Ucrainei a contestat ulterior această declarație.
Duminică, purtătorul de cuvânt al ministerului, Heorhii Tykhyi, a declarat reporterilor că Volodimir Zelenski și guvernul de la Kiev nu au primit nicio notificare prealabilă cu privire la apelul telefonic.
"Ucraina nu ar fi putut să fie de acord sau să se opună apelului dacă nu am fost întrebați”, a spus el.
Potrivit The Washington Post, apelurile iniţiale ale lui Trump cu liderii mondiali, care au loc după victoria lui în alegeri, nu se desfăşoară cu sprijinul Departamentului de Stat şi al translatorilor angajaţi de guvernului SUA.
Echipa de tranziţie a lui Trump nu a semnat încă un acord cu Administraţia pentru Servicii Generale, o procedură standard pentru tranziţiile prezidenţiale.
Trump şi consilierii săi nu au încredere în funcţionarii guvernamentali de carieră, în urma scurgerii unor transcrieri ale convorbirilor prezidenţiale în timpul primului său mandat.
Rusia nu a făcut niciun comentariu până la această oră cu privire la discuția celor doi lideri, însă Moscova continuă ofensiva masivă din estul Ucrainei și din regiunea Kursk.