Republica Moldova i-a exprimat ambasadorului rus ''profunda preocupare'' faţă de afirmaţiile generalului rus Ruslan Minnekaiev, potrivit Agerpres.

Citeste si: Biserica Ortodoxă din Ucraina vrea să-i elibereze pe civilii asediați în Mariupol printr-o procesiune de Paște

Generalul rus susține că ofensiva din sudul Ucrainei va permite Rusiei să le vină în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria.

"Republica Moldova este o ţară neutră"

Republica Moldova 'consideră aceste declaraţii ca fiind "nefondate şi în contradicţie cu sprijinul Rusiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării'', notează MAE de la Chişinău, care a amintit că ''Republica Moldova este o ţară neutră'' şi a cerut Moscovei ''să respecte acest principiu''.

Citeste si: Negocierile dintre Rusia și Ucraina, blocate. Ce spune Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Și Ucraina a reacţionat după declaraţiile generalului Minnekaiev, Ministerul ucrainean al Apărării descriindu-le drept o expresie a ''imperialismului'' rus, relatează agenţia EFE. 

Declarații în oglindă despre Donbas și Transnistria

Generalul Ruslan Minnekaiev, adjunctul comandatului Districtului Militar Centru al Rusiei, a declarat vineri, în timpul unei reuniuni cu şefi de întreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg, că Rusia doreşte să preia ''controlul total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei''.

Citeste si: Peste 1.000 de cadavre sunt examinate în prezent de anchetatorii criminalişti la Kiev, declară şeful Poliţiei locale

Potrivit generalului rus, controlul părţii de sud a Ucrainei va permite Rusiei în special să le vină în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria.

''Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone'', a explicat el.

Aceste declaraţii îngrijorează Republica Moldova, mai ales că Rusia a motivat agresiunea asupra Ucrainei prin presupuse persecuţii asupra populaţiei rusofone din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii separatiste proruse din estul Ucrainei.

Blocaj în negocierile dintre Rusia și Ucraina

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său din Kazahstan, că  negocierile cu Ucraina ''trenează''  şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă, relatează presa internațională.

Citeste si:  Papa Francisc a anulat întâlnirea cu Patriarhul Kiril al Rusiei

De partea cealaltă,  preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski  spune că Rusia a respins până și propunerea de armistiţiu în perioada Paştelui ortodox din acest weekend. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si