Epicentrul în Regatul Unit al epidemiei cauzate de noul coronavirus - Londra - se confruntă cu un ”tsunami” de bolnavi grav în spitalele sale, în timp ce respectarea izolării generale este pusă la grea încercare, relatează AFP.
Răspândirea covid-19 a accelerat în ultimele zile- 463 de morţi şi 9.529 de contaminări înregistrate oficial- şi a obligat Guvernul să ordone luni seara populaţiei să stea acasă.
Numeroase cazuri sunt depistate în capitala britanică, una dintre cele mai mari metropole europene, unde serviciile spitaliceşti au tras semnalul de alarmă.
După ce şi-au crescut ”masiv” capacitatea de primire şi de terapie intensivă în ultimele săptămâni, instituţiile spitaliceşti urmează să se confrunte cu ”o explozie” a numărului ”pacienţilor grav bolnavi”, ”un fel de tsunami continuu”, a declarat la BBC un reprezentant al serviciului public de sănătate, Chris Hopson.
Această tensiune este accentuată de faptul că proporţia membrilor personalului care acordă îngrijiri absenţi din cauza bolii este de ”30%, 40%, şi în unele locuri chiar de 50%”, a continuat Hopson, care evocă un nivel al absenţei ”fără precedent”.
Pentru a face faţă urgenţei situaţiei, Guvernul a anunţat deschiderea, săptămâna viitoare, a unui spital de campanie de 4.000 de paturi într-un centru de conferinţe londonez.
”Sperăm ca, poate în trei săptămâni, măsurile să înceapă să aplatizeze curba (numărul de contaminări)”, a comentat la BBC Neil Ferguson, un om e ştiinţă care consiliază Guvernulcu privire la virus.
METROURI ÎNŢESATE
Însă este totodată necesar, potrivit autorităţilor, ca britanicii să respecte măsurile de izolare.
Numai magazinele care vând bunuri esenţiale- alimente sau medicamente- sunt deschise. Adunările de peste două persoane în spaţiul public sunt interzise.
Însă, în metroul din Londra, era imposibil joi dimineaţa să se respecte consemnul menţinerii unei distanţe de doi metri între persoane. Frecvenţa circulaţiei metrourilor a fost redusă puternic, ceea ce a condus la supraaglomerarea ramelor aflate în circulaţie, lucru care i-a determinat pe călători- inclusiv infirmieri- să-şi exprime furia pe reţele de socializare.
Alţi londonezi profită de soarele de primăvară pentru a se plimba în parcuri. Potrivit postului Sky News, poliţia a procedat la dispersări în mai multe rânduri în cartierul Shepherd's Bush şi a subliniat faptul că izolarea ”nu înseamnă vacanţă”.
Criticate din cauza lipsei de claritate cu privire la ieşirile autorizate, autorităţile sunt criticate şi din cauza unei cantităţi considerate insuficientă de echipament personal de protecţie (PPE) disponibile pentru îngrijitori şi, pentru moment, a testelor de depistare.
Imediat, pentru a face penuriei de ventilatoare medicale, ele au comandat 10.000 la Dyson, a anunţat joi acest cunoscut grup care produce aspiratoare fără sac.
Producţia urmează să înceapă după obţinerea autorizărilor, a precizat întreprinderea, care a răspuns apelului adresat de Guvern industriaşilor de a-şi converti producţia, într-un efort colectiv fără precedent de la al Doilea Război Mondial.
Secretarul de stat al Sănătăţii Edward Argar a declarat la BBC că Regatul Unit dispune în prezent de 8.000 de aparate de respiraţie artificială.
Pe plan economic, după ce a anunţat implementarea unor dispozitive fără precedent de susţinere a întreprinderilor şi salariaţilor afectaţi, ministrul Finanţelor Rishi Sunak urma să anunţe joi măsuri în vederea ajutorării muncitorilor independenţi, afecaţi din plin de paralizia economiei.
În vederea participării la lupta împotriva răspândirii epidemiei, aproximativ 560.000 de oameni s-au înscris ca voluntari la Serviciul Naţional britanic de Sănătate (NHS).
Britanicii sunt invitaţi să aplaude joi, la ora locală 20.00 (22.00, ora Româîniei), de la balcon, din grădină sau din uşă personalul care acordă îngrijiri, urmând exemplul altor ţări.