Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Tuberoza de Hoghilag, floarea protejată la nivel european

Sezonul tuberozelor a început, iar grădinile localnicilor dintr-un sat din Sibiu oferă un adevarat spectacol în această perioadă. Florile specifice zonei vor primi în curând titulatura de indicație geografică protejată și se vor număra printre singurele flori cu o astfel de certificare la nivel European.

Redactia Stirile Kanal D,

Tuberoza de Hoghilag, floarea protejată la nivel european

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ovidiu Costea a început să cultive tuberoze în urmă cu 30 de ani, atunci când s-a mutat în Hoghilag. Satul este primul de la noi din țară unde florile originare din Mexic au fost plantate de către sașii stabiliți în zonă.

20.000 de pui sunt plantați în satul Hoghilag

Ovidiu Costea, producător: „Erau și două straturi de flori din astea rămase, plantate gata. Și din alea încet, încet le-am înmulțit. Anul acesta cu totul, eu știu, să fie vreo 20.000 cu pui cu tot.”

Vestea parfumului de tuberoză s-a dus în toată țara.

Ovidiu Costea, producător: „Eu de acasă le dau. Sunt oameni care vin și de la Iași, de la Ploiești au fost.

Eu le dau acasă. După mine nu este floare în fața ei. Mirosul nu se compară, nu există. Nu cred că există floare peste ea la miros.”  

Florile sunt mândria localnicilor, iar de-a lungul timpului, au devenit și o sursă de venit. Un fir se vinde cu prețuri cuprinse între 2 și 2,5.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Citește și: Apocalipsa roșiilor. Comuna Matca, una dintre producătoarele de bază ale legumelor din România, vinde roșiile pe bani puțini sau le aruncă la gunoi

Florile albe cu mireasmă inconfundabilă sunt în curs de certificare la nivel național și european.

Nicolae Lazăr, primar: „În aceste zile comisia de certificare va veni la Hoghilag și ulterior dosarul certificării va fi trimis la Comisia Europeană. Există linii de finanțare speciale pentru produse certificate, iar asta ne va deschide multe uși și orizonturi.”

Tuberoza de la Hoghilag ar fi astfel singura floare de la noi din țară cu indicație geografică protejată la nivel european. Până acum, în Europa, doar două flori din Ungaria și Belgia mai beneficiază de o astfel de certificare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI